Fokača s ruzmarinom: Meka kao duša, mirisna i preukusna, oduševićete se kad je probate

Po želji na nju pre pečenja možete poređati prepolovljene masline

Recepti
Autor:
Fokača s ruzmarinom: Meka kao duša, mirisna i preukusna, oduševićete se kad je probate
Italijanski recept za fokaču, Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 2-3 grančice svežeg ruzmarina
  • 300 g brašna
  • 15 g kvasca (pola kocke)
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera
  • 2 dl mlake vode
  • 1 dl maslinovog ulja
  • malo krupne morske soli
Fokača
foto: Shutterstock

Priprema:

1. Kvasac i šećer rastopite s malo mlake vode. Ostavite da zapeni. Brašno prosejte, operite grančicu ruzmarina, pa je iskidajte. Dodajte so, kvasac, ulje i vodu. Zamesite testo i ostavite ga da odstoji bar jedan sat.

2. Fokaču ne treba premesiti mnogo puta, već je treba lagano rukama rastegnuti u oblik po želji, okrugao ili četvrtast.

3. Staviti je u tepsiju i na njoj napraviti rupice drugim krajem varjače.

4. Premazati je maslinovim uljem, posuti ruzmarinom i krupnom morsku solju.

5. Peći je na 180 stepeni dok ne porumeni.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs