Sveti Jovan je slava koja okuplja porodicu i prijatelje, a domaćini se trude da trpeza bude bogata i raznovrsna, poštujući tradicionalne običaje.
Jelovnik za Svetog Jovana može sadržati posna ili mrsna jela, u zavisnosti od toga da li praznik pada u period posta. Ove godine je u ponedeljak, tako da je slava mrsna.
Predjela
1. Suvo meso i domaće kobasice
Dimljena pršuta, slanina i domaće kobasice, servirani uz domaći sir i kajmak.
2. Punjene pečurke (mrsne ili posne)
Pečurke punjene smesom od sira, pavlake i začina, ili, u posnoj verziji, humusom i sitno seckanim povrćem.
3. Pite i proje
Pita sa sirom, pita sa zeljem, posne projice sa paprikom i maslinama.
4. Hladne salate
Ruska salata mrsna i salata sa prazilukom i pavlakom.
Recept za salatu sa prazilukom i pavlakom
Sastojci:
- 2 praziluka (beli i svetlozeleni deo)
- 200 g kisele pavlake
- 2 kašike majoneza (po želji)
- 1 kašičica limunovog soka
- So i biber po ukusu
Priprema:
Praziluk isecite na tanke kolutiće. Po želji, blanširajte ga kratko u ključaloj vodi i ohladite.
Pomešajte pavlaku, majonez, limunov sok, so i biber.
Prelijte dresing preko praziluka i dobro promešajte.
Ostavite salatu u frižideru 30 minuta pre serviranja.
5. Kisele salate
Turšija od paprike, krastavaca i karfiola, nezaobilazan dodatak za ovakve prilike.
Glavno jelo
7. Teleća čorbica
8. Sarma
Klasična sarma od kiselog kupusa punjena mešavinom mlevenog mesa i pirinča. Za posnu varijantu koristi se punjenje od pirinča, šargarepe i pečuraka.
9. Kuglice sa sirom i susamom
Recept za kuglice sa sirom i susamom
Sastojci:
- 200 g krem sira
- 100 g feta sira
- 50 g parmezana (narendanog)
- 100 g susama
- So i biber po ukusu
- Svež peršun ili vlašac za dekoraciju (po želji)
Priprema:
U posudi izmešajte krem sir, feta sir i parmezan dok ne dobijete glatku smesu. Po ukusu dodajte so i biber.
Oblikujte male kuglice veličine oraha.
Susam kratko propržite na suvom tiganju dok ne dobije zlatnu boju, pa ga prebacite na tanjir da se ohladi.
Svaku kuglicu uvaljajte u susam dok ne bude potpuno obložena.
Po želji, kuglice dekorišite sitno seckanim peršunom ili vlašcem.
Slažite ih na tanjir i čuvajte u frižideru do serviranja.
10. Segedinski gulaš gulaš
Blago začinjen paprikaš sa mesom, krompirom i domaćim knedlama od brašna.
Kolači
11. Rafaelo kuglice
Sastojci:
- 200 g bele čokolade
- 100 g margarina ili maslaca
- 100 ml slatke pavlake
- 150 g mlevenog keksa
- 100 g kokosovog brašna (+ 50 g za valjanje)
- 50 g blanširanih badema (za punjenje)
Priprema:
Na laganoj vatri zagrejte slatku pavlaku i dodajte izlomljenu belu čokoladu i margarin (ili maslac). Mešajte dok se ne sjedini.
Sklonite s vatre, dodajte mleveni keks i kokosovo brašno, pa promešajte dok ne dobijete glatku smesu.
Ostavite smesu u frižideru 1-2 sata da se stegne.
Kašičicom vadite smesu i oblikujte kuglice veličine oraha.
U sredinu svake kuglice stavite jedan blanširani badem. Kuglice uvaljajte u kokosovo brašno da budu ravnomerno obložene. Složite kuglice na tanjir i ostavite ih u frižideru najmanje 1 sat pre serviranja.
Torta
12. Sarajevska torta bez pečenja
Ovaj jelovnik je prilagodljiv u zavisnosti od tradicije domaćina, a važan deo proslave je i zajednička molitva uz sveću i slavski kolač, što stvara poseban duh i atmosferu ovog svetog dana.