Ponedeljak: Rižoto sa povrćem
Pripremite ukusan rižoto kombinovanjem pirinča sa povrćem poput graška, šargarepe i kukuruza šećerca. Za dodatni ukus, propržite luk na ulju, dodajte povrće i pirinač, začinite solju i biberom, te kuvajte dok pirinač ne omekša.
Utorak: Prebranac (Gravče na tavče)
Ovo tradicionalno jelo priprema se od pasulja tetovca, koji se kuva sa lukom, belim lukom, lovorovim listom i biberom. Nakon kuvanja, pasulj se preliva zaprškom od crnog luka, ulja i aleve paprike, te se zapeče u rerni, po mogućstvu u zemljanom sudu.
Sreda: Čorba od šampinjona i krompira
Za ovu kremastu čorbu, propržite seckani crni luk i praziluk, dodajte krompir isečen na kockice i šargarepu na kolutove. Kuvajte sa začinima poput lovorovog lista, soli i bibera, a potom dodajte šampinjone isečene na listiće. Kada povrće omekša, izvadite lovorov list i izmiksajte čorbu štapnim mikserom. Po želji, dodajte kašiku brašna razmućenu u vodi za gušću teksturu, te završite sa seckanim peršunom.
Četvrtak: Posne punjene paprike
Napravite fil od pirinča, seckanog povrća poput šargarepe i luka, začinjenog solju, biberom i svežim začinskim biljem. Napunjene paprike kuvajte u paradajz sosu dok ne omekšaju, pružajući bogat i ukusan obrok.
Petak: Posna musaka sa krompirom i pečurkama
Musaka se priprema ređanjem slojeva tanko sečenog krompira i dinstanih pečuraka sa lukom. Prelijte je mešavinom biljnog mleka i brašna za vezivanje, te pecite u rerni dok ne porumeni.
Subota: Riblja čorba
Za vikend je dozvoljena riba tokom posta. Pripremite riblju čorbu koristeći različite vrste ribe, povrće poput šargarepe, celera i paradajza, te začine kao što su lovorov list, aleva paprika i biber. Kuvajte dok se svi sastojci ne sjedine u aromatičnu čorbu.
Nedelja: Tunjevina sa testeninom i kukuruzom
Kombinujte integralnu testeninu sa komadićima tunjevine, kukuruzom šećercem i seckanim mladim lukom. Dodajte posni majonez, so i biber po ukusu, te poslužite kao osvežavajući obrok.
Ovaj jelovnik pruža raznovrsne i ukusne posne obroke za svaki dan u nedelji, poštujući pravila posta i tradiciju srpske kuhinje.