Petrovdanski post počinje baš ovog ponedeljka, dan kojim mnogi započinju svoju dijetu. Kako biste savršeno okrepili dušu i telo, predlažemo da upravo ovaj post iskombinujete sa mediteranskom dijetom koja se godinama vodi kao najzdravija dijeta na svetu.
Predlog za ručak za narednih 11 dana:
1. Đuveč
Potrebno je:
- 1 glavica crnog luka
- 4 paradajza
- 4 paprike
- 1 patlidžan
- 1 šolja integralnog pirinča
- so, biber, kurkuma
- Veza svežeg peršuna
Priprema: Na malo ulja prodinstati crni luk pa dodati papriku, paradajz, patlidžan. Sve dinstati oko 15 minuta na laganoj vatri. Dodati opran pirinač i pustiti da pokupi svu tečnost iz tiganja. Dodati začine i pomalo vode. Ostaviti da se krčka oko pola sata uz postepeno mešanje i povremeno dolivanje pomalo vode. Na kraju iseckati mnogo peršuna pa dodati.
2. Pesto i integralna testenina
Potrebno je:
- Velika veza svežeg bosiljka đenoveze
- maslinovo ulje
- 2 čena belog luka
- so i biber
- 50 grama oraha
- 50 grama badema
Priprema: Bosiljak oprati i odvojiti listove koje ćete potom staviti u blender zajedno sa ostalim sastojcima. Sve samleti u kompaktnu smesu koju ćete preručiti na tople integralne makarone.
3. Sukša
Potrebno je:
- 2 skuše
- So i biber
- Maslinovo ulje
- grančica ruzmarina
- malo limuna
Priprema: Skušu dobro oprati, očistiti i usoliti. Zatim u nju staviti malo ruzmarina i malo limuna pa je umotati u aluminijumsku foliju. Sve staviti u rernu i peći oko 40 minuta na 200 stepeni celzijusa. Uz ribu poslužiti svežu salatu.
4. Mediteranske lazanje
Potrebno je:
- 1 glavica crnog luka
- 2 konzerve tunjevine
- so i biber
- origano i paradajz sok
- Ovseno mleko
- malo brašna
- ulje
- kore za lazanje
Priprema: Prodinstajte luk pa dodajte tunjevinu i začine. Kada se sve sjedini dodati paradajz sok i pustiti da proključa. To je prvi fil.
Napravite beli sos tako što ćete zagrejati ulje, dodati kašiku brašna pa postepeno dodavati ovseno mleko kako biste dobili gusti beli sos.
Filujte kore za lazanje sa crvenim i belim sosom i na kraju završite tako što ćete po vrhu dodati beli sos. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.
5. Krem čorbica
Potrebno je:
- 1 glavica crnog luka
- pradajz sos
- 3 krompira
- 2 šargarepe
- peršun
Priprema: Povrće skuvati sa malo vode pa sve ispasirati. Dodati paradajz sos i svež peršun i naliti još vode do željene gustine. Sve kuvati oko 15 minuta, pa poslužiti uz prepečeni integralni hleb.
6. Slatki kupus
Potrebno je:
- 1 glavica crnog luka
- 2 paradajza
- 2 paprike
- so i biber
- 1 glavica mladog kupusa
Priprema: Prvo se dinsta povrće, a potom se dodaje malo vode i kuva se oko 30 minuta. Ova lagana čorba je sam izvor zdravlja.
7. Pastrmka i baren krompir
Potrebno je:
- 2 pastrmke
- 500 grama krompira
- peršun
- beli luk
- maslinovo ulje
- limun
Priprema: Pastrmku očistiti pa joj izvaditi kičmu i ispržiti je s jedne i druge strane na tiganju dok uhvati koricu. Uz nju poslužiti baren krompir koji ćete posuti sa prelivom od maslinovog ulja, limunovog soka, belog luka i peršuna.
8. Obrok salata
Potrebno je:
- 1 barena cvekla
- 2 barena krompira
- 5 zelenih maslina
- 1 glavica crnog luka
- so i biber,
- limunov sok
- šaka rukole
Priprema: Povrće iseckajte i marinirajte sa uljem i začinima. Dodajte rukolu i masline i poslužite.
9. Rižoto sa bukovačom
- 300 grama bukovače
- 200 grama pirinča
- 2 praziluka
Priprema: Priziluk i bukovaču predinstajte pa dodajte opran pirinač i začine. Nalijte malo vode i krčkajte oko 15 minuta.
10. Sočivo
Potrebno:
- 500 grama crvenog sočiva
- 1 šargarepa
- 1 glavica crnog luka
- so i biber, svež peršun
Priprema: Prodinstajte crni luk i rendanu šargarepu pa dodajte sočivo. Nalijte vodom i ostavite da se sve skuva 20 minuta. Dodati peršun i začine i poslužiti.
11. Posna pica na mediteranski način
Potrebno je:
- Testo za picu
- Marinirane pečurke iz konzerve
- paradajz sitno seckan
- paprika,
- kolutovi crnog luka
- tikvica
- rukola
Priprema: Na testo staviti seckan paradajz, pa preko papriku i luk i tikvice. Peći sve oko 10ak minuta na 200 stepeni celzijusa. Posuti sa rukolom i začinima.