Petrovdanski post + Mediteranska dijeta: 11 recepata za zdrav ručak koji krepi dušu i telo

Počeo je petrovdanski post koji se završava za 11 dana, a mi vam tom prilikom donosimo 11 zdravih recepata po principu Mediteranske dijete kako biste okrepili dušu i telo

Recepti
Petrovdanski post + Mediteranska dijeta: 11 recepata za zdrav ručak koji krepi dušu i telo
Foto: Shutterstock

Petrovdanski post počinje baš ovog ponedeljka, dan kojim mnogi započinju svoju dijetu. Kako biste savršeno okrepili dušu i telo, predlažemo da upravo ovaj post iskombinujete sa mediteranskom dijetom koja se godinama vodi kao najzdravija dijeta na svetu.

Predlog za ručak za narednih 11 dana:

1. Đuveč

Potrebno je:

  • 1 glavica crnog luka
  • 4 paradajza
  • 4 paprike
  • 1 patlidžan
  • 1 šolja integralnog pirinča
  • so, biber, kurkuma
  • Veza svežeg peršuna

Priprema: Na malo ulja prodinstati crni luk pa dodati papriku, paradajz, patlidžan. Sve dinstati oko 15 minuta na laganoj vatri. Dodati opran pirinač i pustiti da pokupi svu tečnost iz tiganja. Dodati začine i pomalo vode. Ostaviti da se krčka oko pola sata uz postepeno mešanje i povremeno dolivanje pomalo vode. Na kraju iseckati mnogo peršuna pa dodati.

Đuveč
foto: Printscreen youtube / Deda Miletova Kuhinja

2. Pesto i integralna testenina

Potrebno je:

  • Velika veza svežeg bosiljka đenoveze
  • maslinovo ulje
  • 2 čena belog luka
  • so i biber
  • 50 grama oraha
  • 50 grama badema

Priprema: Bosiljak oprati i odvojiti listove koje ćete potom staviti u blender zajedno sa ostalim sastojcima. Sve samleti u kompaktnu smesu koju ćete preručiti na tople integralne makarone.

pasta, pesto, sos
foto: Shutterstock

3. Sukša

Potrebno je:

  • 2 skuše
  • So i biber
  • Maslinovo ulje
  • grančica ruzmarina
  • malo limuna

Priprema: Skušu dobro oprati, očistiti i usoliti. Zatim u nju staviti malo ruzmarina i malo limuna pa je umotati u aluminijumsku foliju. Sve staviti u rernu i peći oko 40 minuta na 200 stepeni celzijusa. Uz ribu poslužiti svežu salatu.

Skuša
foto: Shutterstock

4. Mediteranske lazanje

Potrebno je:

  • 1 glavica crnog luka
  • 2 konzerve tunjevine
  • so i biber
  • origano i paradajz sok
  • Ovseno mleko
  • malo brašna
  • ulje
  • kore za lazanje

Priprema: Prodinstajte luk pa dodajte tunjevinu i začine. Kada se sve sjedini dodati paradajz sok i pustiti da proključa. To je prvi fil.

Napravite beli sos tako što ćete zagrejati ulje, dodati kašiku brašna pa postepeno dodavati ovseno mleko kako biste dobili gusti beli sos.

Filujte kore za lazanje sa crvenim i belim sosom i na kraju završite tako što ćete po vrhu dodati beli sos. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.

lazanje
foto: Printscreen/ youtube/ Il Rifugio Perfetto

5. Krem čorbica

Potrebno je:

  • 1 glavica crnog luka
  • pradajz sos
  • 3 krompira
  • 2 šargarepe
  • peršun

Priprema: Povrće skuvati sa malo vode pa sve ispasirati. Dodati paradajz sos i svež peršun i naliti još vode do željene gustine. Sve kuvati oko 15 minuta, pa poslužiti uz prepečeni integralni hleb.

Gaspaćo supa, Supa od paradajza, Čorba od paradajza, Paradajz čorba
foto: Shutterstock

6. Slatki kupus

Potrebno je:

  • 1 glavica crnog luka
  • 2 paradajza
  • 2 paprike
  • so i biber
  • 1 glavica mladog kupusa

Priprema: Prvo se dinsta povrće, a potom se dodaje malo vode i kuva se oko 30 minuta. Ova lagana čorba je sam izvor zdravlja.

Sladak kupus
foto: Shutterstock

7. Pastrmka i baren krompir

Potrebno je:

  • 2 pastrmke
  • 500 grama krompira
  • peršun
  • beli luk
  • maslinovo ulje
  • limun

Priprema: Pastrmku očistiti pa joj izvaditi kičmu i ispržiti je s jedne i druge strane na tiganju dok uhvati koricu. Uz nju poslužiti baren krompir koji ćete posuti sa prelivom od maslinovog ulja, limunovog soka, belog luka i peršuna.

Pastrmka, Riba
foto: Shutterstock

8. Obrok salata

Potrebno je:

  • 1 barena cvekla
  • 2 barena krompira
  • 5 zelenih maslina
  • 1 glavica crnog luka
  • so i biber,
  • limunov sok
  • šaka rukole

Priprema: Povrće iseckajte i marinirajte sa uljem i začinima. Dodajte rukolu i masline i poslužite.

salata od cvekle
foto: Shutterstock

9. Rižoto sa bukovačom

  • 300 grama bukovače
  • 200 grama pirinča
  • 2 praziluka

Priprema: Priziluk i bukovaču predinstajte pa dodajte opran pirinač i začine. Nalijte malo vode i krčkajte oko 15 minuta.

Bukovača
foto: Bakina kuhinja

10. Sočivo

Potrebno:

  • 500 grama crvenog sočiva
  • 1 šargarepa
  • 1 glavica crnog luka
  • so i biber, svež peršun

Priprema: Prodinstajte crni luk i rendanu šargarepu pa dodajte sočivo. Nalijte vodom i ostavite da se sve skuva 20 minuta. Dodati peršun i začine i poslužiti.

sočivo, Varivo
foto: Shutterstock

11. Posna pica na mediteranski način

Potrebno je:

  • Testo za picu
  • Marinirane pečurke iz konzerve
  • paradajz sitno seckan
  • paprika,
  • kolutovi crnog luka
  • tikvica
  • rukola

Priprema: Na testo staviti seckan paradajz, pa preko papriku i luk i tikvice. Peći sve oko 10ak minuta na 200 stepeni celzijusa. Posuti sa rukolom i začinima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs