Treba znati

Istine i zablude o dijetama: Brzo skidanje kilograma nije dobro, ne menjajte navike u ishrani na svoju ruku

Važno je da na osnovu godina, zdravstvenog stanja i stila života režim ishrane odredi isključivo stručnjak

Saveti stručnjaka
Autor:
Istine i zablude o dijetama: Brzo skidanje kilograma nije dobro, ne menjajte navike u ishrani na svoju ruku
Foto: Profimedia

Mnogi od nas se, u želji da što brže smršaju, olako upuštaju u dijete koje im neko preporuči ili ih nađu na internetu. Počnete da se pridržavate predloženih pravila, izdržite nekoliko nedelja ili meseci, čak i skinete pokoji kilogram viška, ali se oni, čim prekinete taj režim ishrane, vrate brzinom svetlosti i opet ste na početku... Šta vam to govori? Da negde grešite. I ne samo to, već se ozbiljno igrate sa zdravljem jer nije svaka dijeta za svakoga.

Nutricionista
foto: Shutterstock

Ne sprovodite dijetu bez lekara

Pre početka promene ishrane pre svega je potrebno potražiti savet lekara opšte prakse, nutricioniste, endokrinologa ili interniste. Uz savete ovih stručnjaka brže ćete i bezbednije mršaviti. Jedan od razloga je i promena metabolizma, do koje uvek dolazi usled držanja dijete, tako da postoji mogućnost ozbiljnog narušavanja zdravlja ma koliko vam se činilo da ona deluje bezopasno. Ljudi ovo ne shvataju dok ne naprave krucijalne greške i izazovu zdravstvene probleme za koje je posle potrebno vreme da se reše.

Zašto se masti talože u organizmu

Postoji disbalans između onog što unosimo u svoj organizam i kako to trošimo. Neredovna, prekomerna i nezdrava ishrana, nedostatak vremena za vežbanje, plus remećenje hormonalnog statusa, s godinama i uz svakodnevni stres, dovode do toga da, iako nam se čini da ne jedemo previše, masne naslage se gomilaju i s velikom teškoćom gubimo kilograme.

Univerzalna formula ne postoji

Svaki čovek je jedinka za sebe, kako se međusobno razlikujemo, tako nam je i metabolizam drugačiji! Svakome je potrebno prilagoditi dijetu na osnovu individualnog zdravstvenog stanja, trenutne forme, navika u ishrani, posla koji obavlja, godina, uzevši u obzir i niz drugih stavki koje su neophodne da bi se dijeta propisala. Zato je važno da pre njenog početka obavezno porazgovarate sa stručnjakom, jer on zna šta je za vas najbolje.

Dijeta
foto: Shutterstock

Promenite navike jednu po jednu

Svi znamo da brzo skidanje kilograma nije dobro. Zato umesto da menjate kompletnu ishranu, prvo pokušajte da promenite neku od loših navika, poput izbacivanja gaziranih pića, jedenja brze hrane, grickalica... I ne zaboravite da je za uspeh u bilo čemu potrebno vreme. Isplanirajte šta vam je potrebno za obroke i za pripremu jela koristite zdrave namirnice. Stručnjaci kažu da nije bitno koliko obroka jedete, već šta ste i koliko pojeli. Jedite u periodu od devet do 19 časova, a posle toga, kad god osetite glad, popijte vodu.

Kad ne treba da držite dijetu

Trudnica, Trudnoća, Trudna žena
foto: Thinkstock

* U trudnoći - Drugo stanje je period kad dijeta nikako nije dozvoljena. Vašoj bebi je potrebna hrana da bi se razvijala, a i vama takođe. Ne ugrožavajte ni svoje ni bebino zdravlje.

* Tokom dojenja - Majci koja doji potrebno je dosta kalorija da bi proizvela dovoljno mleka. Ovo nije period kad bi trebalo da se brinete o gubitku kilograma.

* Zdravstveni problemi - Ukoliko bolujete od neke bolesti i uzimate terapiju, pre početka dijete obavezno se konsultujte sa svojim lekarom, koji će propisati režim ishrane koji odgovara vašem stanju. Ne započinjite dijetu na svoju ruku, možete samo pogoršati trenutno stanje.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs