Ukolik ne znate šta da kuvate tokom strasne nedelje, tj. poslednje nedelje vaskršnjeg posta, donosimo vam predlog od monaha sa Svete Gore.
Tradicionalni svetogorski pasulj
Pasulj je jedno od omiljenih jela mnogih - lako se sprema, hranljiv je i zdrav, a uz sve to se i vrlo lako sprema.
Ali, recept koji koriste monasi u Hilandaru zaista je nešto posebno i trebalo bi obavezno da ga probate!
Svetogorci za pripremu koriste pasulj, vodu, maslinovo ulje, crni luk, paradajz, mlevenu papriku, biber, so i sušene začine.
Priprema: Pasulj otrebiti i oprati, staviti u lonac i sipati onoliko vode koliko treba da se pasulj prekrije. Kuvati na visokoj temperaturi i paziti da ne zagori.
Dok se pasulj kuva, u tiganju na maslinovom ulju ispržiti nekoliko glavica krupno sečenog crnog luka. Izdinstati, pa dodati iseckan paradajz, mlevenu papriku i ostale začine.
Skuvan pasulj preliti ovom zaprškom, dobro izmešati, pa staviti u zagrejanu rernu da se malo zapeče. Peći dok se odozgo ne uhvati korica.
Manastirska jota
- 100 g pasulja
- 250 g kiselog kupusa
- 250 g krompira
- 100 g paradajz pirea
- Glavica crnog luka
- 50 g brašna
- 50 g belog luka
- so, biber
U jednoj šerpi skuvajte krompir, u drugoj krupne parčiće kupusa, a u trećoj pasulj. Prodinstajte luk dok ne dobije staklastu boju, a zatim dodajte brašno. Izmešajte, pa prelijte vodom i ostavite da se kuva. U tiganj sa zaprškom dodajte kuvani krompir. Začinite jelo po ukusu solju i biberom, a pred kraj kuvanja pospite ga sitno iseckanim peršunom.
Bukovača po receptu oca Gavrila
- 300 g bukovače
- 4 krompira
- 4 šargarepe
- 3-4 sveže paprike
- sveže mleveni paradajz (ili paradajz pire)
- So
- sušeni začini
- 50 g susama
- kašičica maslinovog ulja
1. Iseckati krompir na kriške, šargarepu na kolutove, svežu papriku na krugove, a pečurke bukovače na parčiće.
2. Poređati u vatrostalni ili zemljani sud. Posoliti, staviti suvi začin i druge začine po ukusu.
3. Na maslinovom ulju propržiti susam, pa umutiti dok ne dobijete gustu pastu.
4. Pomešati sveže mleveni paradajz (ili paradajz pire) sa vodom, pa sjediniti sa susamom. Preliti preko povrća, staviti u rernu i peći dok sva voda ne ispari.
Svetogorski kolač
- 6 kašika džema od kajsija
- 10 kašika šećera
- 1 kesica cimeta
- kora od 1 limuna
- Sok od jedne pomorandže
- 1 kašika praška za pecivo
- 500 g brašna
- 250 ml mlake vode
- 1 šaka seckanih oraha
- šaka ili dve suvog grožđa
- džem od kajsije za premazivanje
- 150 g posne čokolade za kuvanje
1. Džem i šećer umutiti da se dobije jednolična smesa.U smesu dodati malo vode, cimet, rendanu koru od limuna i sok od pomorandže, orahe, suvo grožđe i polako, uz mešanje, dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo.
2. Dobro sjediniti mikserom i smesu preručiti u teflonski pleh (ako nemate teflonski, onda običan pleh obložite papirom za pečenje). Ako je potrebno, vlažnim rukama poravnajte površinu da bude glatka. Ubacite pleh u umereno zagrejanu rernu i pecite oko 25-30 minuta.
3. Dok je još vruć, kolač premažite sa 3-4 kašike džema od kajsije, pa ga prelijte rastopljenom čokoladom.
Hilandarski slatki rezanci
Pripremaju se na vrlo jednostavan način: U ključaloj, blago posoljenoj vodi, skuvajte rezanca ili testeninu po izboru, pa skuvane i oceđene propržite na maslinovom ulju, mrvicama od hleba i šećeru. Tako spremljene pospite izmrvljenom alvom, i desert je gotov!