OTKRIJTE NEKOLIKO TRIKOVA UZ KOJE KIFLICE NE MOGU DA NE USPEJU: Probajte ovo i dobićete najmekše i najsvežije pecivo

Puter kiflice su uglavnom svima omiljeni doručak, bilo da su slane ili slatke, evo kako da napravite najmekše i da takve ostanu i sutradan, ako ih već ne pojedete istog dana

Recepti
OTKRIJTE NEKOLIKO TRIKOVA UZ KOJE KIFLICE NE MOGU DA NE USPEJU: Probajte ovo i dobićete najmekše i najsvežije pecivo
Foto: Shutterstock

Kiflice su svima omiljene bilo da su punjene sirom, džemom, kremom ili nečim drugim. Neiskusne domaćice misle da su komplikovane za pripremu i čim čuju mesi se testo, odustaju. Ali, poprilično je lako da se naprave, a garantovano će vam super ispasti ako ispratite neke korake.

Obavezno ih premažite jajetom u koji ste dodali pavlaku, jer će ih to omekšati, a kako bi ostale meke i sveže i sutradan, pečene kiflice poprskajte vodom.

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 25 g kvasca
  • 1 kasicica šećera
  • 250 ml tople vode
  • 50 g maslaca
  • 50 ml ulja
  • 2 kašičice soli
  • 1 jaje
  • 2 kašike kisele pavlake
  • Za premazivanje:
  • 1 jaje
  • kisela pavlaka
  • so

Još:

  • oko 150-200 g krem sira
  • susam

Priprema:

Razmutite kvasac sa toplom vodom, šećerom i kašičicom brašna. Ostavite kvasac da se aktivira nekih 10-ak minuta. Dodajte polovinu prosejanog brašna, ulje, so, ostatak vode, jaje, maslac (sobne temperatutre) i kiselu pavlaku. Pa dobro izmešajte varjačom/kašikom. Nakon toga postepeno dodajte ostatak brašna.

Umesite glatko, mekano testo. Oblikujte loptu i stavite u činiju, pa premažite uljem. Ostavite testo pokriveno, u toploj prostoriji, oko 60 minuta.

Podelite na dva jednaka dela i oblikujte lopte. Jednu polovinu vratite u činiju i ostavite je pokrivenu. Drugu polovinu stavite na pobrašnjenu radnu površinu i razvucite krug. Isecite na 16 trouglova.

Na svaki kraj stavite kašicicu krem sira (ili nekog drugog fila, dzema) i urolajte kiflice. Isto ponovite i sa drugom polovinom testa.

Kiflice poređajte na tepsiju na koju ste stavili pek papir za pečenje. Pokrijte ih i ostavite 10 minuta. Pavlaku i jaje umutite, pa premažite kiflice i pospite susamom.

Pecite ih u zagrejanoj rerni na 190-200°C, dok ne porumene sa donje i gornje strane (oko 20 minuta). Pečene kiflice poprskajte vodom i ostavite da se ohlade.

Prijatno!

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs