3 NAJLEPŠA RECEPTA ZA MEKANE KROFNE: Tradicionalne, punjene, pržene na starisnki način - ukus koji se ne zaboravlja

Domaće krofne na starinski način čiji recept morate da zapišete i sačuvate

Recepti
Autor:
3 NAJLEPŠA RECEPTA ZA MEKANE KROFNE: Tradicionalne, punjene, pržene na starisnki način - ukus koji se ne zaboravlja
Foto: Shutterstock

Vruće, mirisne krofne uvek izmame uzdah ukućana - kad se kuhinjom raširi aroma prah-šećera na vreloj korici, nastaje istinski gastronomski praznik!

Domaće krofne na starinski način

Sastojci (za 6 osoba):

  • 700 grama brašna
  • 2 jaja
  • 1 kvasac
  • 2 kašičice šećera
  • 3 dcl mleka
  • 2 kašičice ulja
  • malo soli
  • limunova korica
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu za posipanje
  • džem

Priprema: Kvasac stavite u toplo mleko zajedno sa šećerom i malo brašna da se podigne. U prosejano brašno dodajte jaja, so, ulje, limunovu koricu i nadošli kvasac. Dobro umesite rukama (naše nane su govorile „dok se plafon ne oznoji“) da dobijte glatko mehurasto testo (po potrebi dodate još brašna).

Kada završite mešanje, sipate na vrh testa malo brašna.

Testo pokrijte krpom i ostavite da se odmara na toplom (testo nikako ne sme da ozebe) i bitno je da duplo naraste. Testo premesite, pa kada ponovo naraste razvaljajte ga na pobrašnjenu radnu površinu - otprilike prst debelo.

Čašom vadite krofne i ostavite da se odmore (otresite sa krofni suvišno brašno) i pržite ih u zagrejanom ulju (u koje ste stavili nekoliko čačkalica) i to tako da se gornja dignuta strana stavlja prema dole. Pazite da krofne ne dobiju smeđu boju jer će tada biti tvrde.

Vadite ih na papirne ubruse koji će pokupiti višak masnoće.

Na kraju ih pospite šećerom u prahu (u koji ste dodali vanilu ili vanilin šecer), a po želji možete ih i puniti (najbolje domaćim džemom od kajsija).

Krofne
foto: Printscreen/youtube

Krofne sa rakijom i suvim grožđem

Sastojci (za 20 komada):

  • 75 g suvog grožđa
  • 4 kašike rakije
  • 500 grama brašna
  • prstohvat soli
  • 1 kockica svežeg kvasca
  • 75 grama šećera
  • 250 ml mleka
  • 75 grama putera
  • 1 litar ulja
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema: Suvo grožđe potopite u rakiju i ostavite pola sata da omekša. Brašno prosejte u posudu za mešenje, pomešajte sa solju, pa u sredini napravite udubljenje u koje ulijte kvasac koji ste razmutili sa dve kašike šećera i 4 kašike mlakog mleka. Pokrijte posudu krpom i sačekajte tridesetak minuta dok kvasac ne zapeni. Za to vreme, istopite puter i ostavite ga da se prohladi.

U posudu s brašnom i kvascem dodajte ostatak šećera i mleka, istopljeni puter i suvo grožđe, pa umesite glatko testo. U dubljoj šerpi zagrejte ulje.

Proverite da li je ulje dovoljno vruće jednostavnom metodom - uronite u šerpu dršku od varjače, pa ako se oko nje stvore mehurići, možete da počnete s prženjem.

Podignuto testo kašikom spuštajte u vruće ulje i kuglice pržite 4-5 minuta okrećući ih dok ne porumene sa svih strana.

Pržene krofnice vadite šupljikavom kašikom na kuhinjski ubrus ili salvetu i ostavite ih da se ocede.

Pospite ih šećerom u prahu i poslužite dok su još tople.

krofne
foto: Printscreen/youtube/bakina kuhinja

Ljupke krofne sa filom od marmelade

Sastojci (za 18 komada):

  • 1 kockica svežeg kvasca
  • 50 grama šećera
  • oko 200 ml mlakog mleka
  • 500 grama brašna
  • 5 žumanaca
  • 60 grama omekšalog putera
  • prstohvat soli
  • kašičica narendane korice limuna
  • 1 litar ulja
  • 100 grama marmelade
  • 150 grama šećera u prahu
  • 1-2 kašike soka od limuna
  • 50 g seckane ušećerene kore od pomorandže

Priprema: Razmutite u 100 ml mleka kvasac sa kašičicom šecera, pa ga sipajte u posudu s brašnom (prethodno napravite udubljenje u sredini brašna u koje ćete sipati kvasac).

Kvasac umešajte sa malo brašna s rubova i ostavite desetak minuta u pokrivenoj posudi - dok ne zapeni. Dodajte žumanca, ostatak mleka i šecera, so, limunovu koricu, pa umesite glatko testo. Ponovo ga pokrijte i ostavite da se diže 50 minuta.

Testo premesite, od njega oblikujte 18 kuglica pa svaku u sredini pritisnite prstom.

Oblikovane krofne ostavite da se dižu još 20-30 minuta. Ispržite ih u vrelom ulju, ocedite ih na kuhinjskom ubrusu. Kada se prohlade napunite ih marmeladom uz pomoć poslastičarskog šprica. Šećer u prahu rastopite u limunovom soku i time premažite krofnice, pa ih odozgo ukrasite korom pomorandže.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs