Kraljica Marija je jedna od omiljenih dama iz srpske istorije koju je narod obožava, a rođena je baš na Badnji dan. Njena epmatija prema onima kojima je pomoć bila potreba prepričava se i danas. Volela da da provodi vreme sa običnim svetom, neposredno pričajući sa ljudima o svemu.
Prema deci je bila najnežnija, te je svake godine za praznike pravila tortu mališanima iz Zavoda za siromašnu decu.
Za koru:
- 7 belanaca
- 150 g maslaca
- 1 kesica vanil šećera
- 70 g brašna
- 150 g mlevenih oraha
- 150 g šećera
Prvi fil:
- 7 žumanaca
- 150 g prah šećera
- 2 kesice vanilin šećera
Drugi fil:
- 150 g šećera
- 4 kašike mleka
- 150 g mlevenih oraha
- 50 g maslaca
Način pripreme:
U jednom sudu umutiti čvrst sneg od belanaca. U drugom sudu omekšali maslac umutiti sa šećerom, pa postepeno dodavati brašno, orahe i vanilu, kad se dobije jednolična masa dodavati belanca kašiku po kašiku i lagano sjediniti. Peći u obavezno podmazanom i pobrašnjenom plehu, veličine 30x35cm, oko 20-25 minuta na oko 180 stepeni, proveriti čačkalicom.
U posebnoj činiji umutiti žumanca sa šećerom u prahu i vanilom i preliti preko pečene kore, zatim vratiti u rernu da se suši na laganoj temperaturi oko 20 minuta na 100 stepeni, bocnuti čačkalicom i bitno je da na čačakalici ne ostaje žuti krem.
Na laganoj vatri rastopiti šećer i maslac sa mlekom i dodati mlevene orahe. Smesu preliti preko žutog fila i ostaviti da se ohladi, zatim posuti mlevenim orasima.