3 JELA KOJA MORAJU BITI NA TRPEZI ZA BADNJE VEČE U SVAKOM DOMU: Njihove posebna simbolika ukućanima donose MIR I SREĆU

Prema rečima etnogologa, pasulj posebno mora biti na stolu za Badnje veče, jer predstavlja vezu sa dušama pokojnika.

Recepti
16:27h Autor:
3 JELA KOJA MORAJU BITI NA TRPEZI ZA BADNJE VEČE U SVAKOM DOMU: Njihove posebna simbolika ukućanima donose MIR I SREĆU
3 jela koja moraju biti na trpezi za Badnje veče, Foto: Thinkstock

Za Badnje veče najmiliji su na okupu uz molitvu i posnu trpezu, a na njoj je važno da se nađu riba, pasulj i pogača. Takođe, u prošlosti su naši preci trpezu spuštali na pod, jer se smatralo da će tako biti najbliža dušama pokojnika. Zato bi večera trebalo da protiče u miru i tišini, a ako je ko i bio zavađen, Badnjeg dana se morao obavezno izmiriti.

1. Riba iz rerne na crnom luku

Riba, kao i hleb, simboliše Gospoda Isusa Hrista, jer na grčkom jeziku, preko koga su naši preci primili hrišćanstvo, riba je IHTHIS, a to je skup inicijala Isusa Hrista.

Riba
foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 3 ribe po želji
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu
  • 1 kašičica biljnog začina
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • 30 ml ulja
  • 2-3 crna luka

Priprema:

Isecite ribu na komade. Poređajte u vatrostalnu posudu, pa začinite i prelijte ulje. Dobro utrljajte začine i ulje u svaku ribu, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se marinira pola sata. Zatim isecite crni luk na rebarca, pa poređajte u tepsiju. Stavite ribu preko, pokrijte pek papirom koji ste malo pokvasili i pecite na 190°C oko 30-35 minuta.

Prebranac, pasulj
foto: Shutterstock

2. Prebranac po receptu monaha sa Atosa

Etnolozima je još jasnija simbolika pasulja na prazničnoj trpezi. Naime, verovanje koje nam dolazi još od indogermanskih naroda svedoči o tome da je pasulj omiljeno jelo za duše pokojnika.

Na taj način se, tokom Badnje večeri, uspostavlja simbolička veza sa našim precima, koji upravo preko jela dospevaju u vezu sa svojim naraštajima, dajući im snagu i podstičući prosperitet.

Sastojci:

  • pasulj
  • vodu
  • maslinovo ulje
  • crni luk
  • paradajz
  • mlevenu papriku
  • biber, so
  • sušeni začini

Priprema:

Pasulj otrebiti i oprati, staviti u lonac i sipati onoliko vode koliko treba da se pasulj prekrije. Kuvati na visokoj temperaturi i paziti da ne zagori.

Dok se pasulj kuva, u tiganju na maslinovom ulju ispržiti nekoliko glavica krupno sečenog crnog luka. Izdinstati, pa dodati iseckan paradajz, mlevenu papriku i ostale začine.

Skuvan pasulj preliti ovom zaprškom, dobro izmešati, pa staviti u zagrejanu rernu da se malo zapeče. Peći dok se odozgo ne uhvati korica.

Badnjača
foto: Youtube Printscreen / Domaći Recepti

3. Badnjača (posna pogača)

Badnjačka pogača simboliše samog Gospoda Isusa Hrista ("Ja sam hleb živ, koji siđe sa neba; koji jede od ovog hleba živeće va vijek; i hleb koji ću ja dati za život svijeta" - Jovan 6,51).

Satojci:

  • ulje - 2 kašike
  • brašno - 700 g
  • topla voda - 400 ml
  • prašak za pecivo - 1 pakovanje
  • sirće - 2 kašike
  • so - 1 kašičica
  • soda bikarbona - 1 kašičica

Priprema:

Prosejemo brašno zajedno sa praškom za pecivo i solju. Prebacite u posudu i napravite udubljenje. U maloj posudi pomešajte sodu bikarbonu i sirće. Čim se aktivira, dodati u brašno, sipati toplu vodu i ulje i dobro promešati rukama. Prebacite testo na pult i mesite oko pet minuta. Dodajte novčić umotan u aluminijumsku foliju i mesite testo još 5 minuta.

Podmazati pleh uljem i prebaciti testo u njega. Pokrijte peškirom i ostavite testo da odstoji 15 minuta. Za to vreme uključujemo rernu na 180 stepeni da se zagreje.

Pogaču oblikujemo po želji uz pomoć dve viljuške i stavimo da se peče oko 25 - 30 minuta u zagrejanoj rerni.

Pogaču sa sodom nakon što je pečena navlažite hladnom vodom i umotajte je u krpu na 20 minuta da se odmori.

A na trpezi bi trebalo da stoje obavezni još 3 stvari: sveća, vino i tepsija u koju domaćica stavlja 4 crvene jabuke, žito, novac, kukuruz, suve šljive i orahe. Sve to simbolično predstavlja želju za berićetom i dobrim životom u kući.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs