Za Badnje veče najmiliji su na okupu uz molitvu i posnu trpezu, a na njoj je važno da se nađu riba, pasulj i pogača. Takođe, u prošlosti su naši preci trpezu spuštali na pod, jer se smatralo da će tako biti najbliža dušama pokojnika. Zato bi večera trebalo da protiče u miru i tišini, a ako je ko i bio zavađen, Badnjeg dana se morao obavezno izmiriti.
1. Riba iz rerne na crnom luku
Riba, kao i hleb, simboliše Gospoda Isusa Hrista, jer na grčkom jeziku, preko koga su naši preci primili hrišćanstvo, riba je IHTHIS, a to je skup inicijala Isusa Hrista.
![Riba](/data/images/2024/01/05/10/348434_riba-1_ff.jpg?ver=1704464856)
Sastojci:
- 3 ribe po želji
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice belog luka u prahu
- 1 kašičica biljnog začina
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica dimljene paprike
- 30 ml ulja
- 2-3 crna luka
Priprema:
Isecite ribu na komade. Poređajte u vatrostalnu posudu, pa začinite i prelijte ulje. Dobro utrljajte začine i ulje u svaku ribu, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se marinira pola sata. Zatim isecite crni luk na rebarca, pa poređajte u tepsiju. Stavite ribu preko, pokrijte pek papirom koji ste malo pokvasili i pecite na 190°C oko 30-35 minuta.
![Prebranac, pasulj](/data/images/2022/12/09/15/306703_prebranac_ff.jpg?ver=1704464805)
2. Prebranac po receptu monaha sa Atosa
Etnolozima je još jasnija simbolika pasulja na prazničnoj trpezi. Naime, verovanje koje nam dolazi još od indogermanskih naroda svedoči o tome da je pasulj omiljeno jelo za duše pokojnika.
Na taj način se, tokom Badnje večeri, uspostavlja simbolička veza sa našim precima, koji upravo preko jela dospevaju u vezu sa svojim naraštajima, dajući im snagu i podstičući prosperitet.
Sastojci:
- pasulj
- vodu
- maslinovo ulje
- crni luk
- paradajz
- mlevenu papriku
- biber, so
- sušeni začini
Priprema:
Pasulj otrebiti i oprati, staviti u lonac i sipati onoliko vode koliko treba da se pasulj prekrije. Kuvati na visokoj temperaturi i paziti da ne zagori.
Dok se pasulj kuva, u tiganju na maslinovom ulju ispržiti nekoliko glavica krupno sečenog crnog luka. Izdinstati, pa dodati iseckan paradajz, mlevenu papriku i ostale začine.
Skuvan pasulj preliti ovom zaprškom, dobro izmešati, pa staviti u zagrejanu rernu da se malo zapeče. Peći dok se odozgo ne uhvati korica.
![Badnjača](/data/images/2021/01/05/16/238845_untitled_ff.jpg?ver=1704464824)
3. Badnjača (posna pogača)
Badnjačka pogača simboliše samog Gospoda Isusa Hrista ("Ja sam hleb živ, koji siđe sa neba; koji jede od ovog hleba živeće va vijek; i hleb koji ću ja dati za život svijeta" - Jovan 6,51).
Satojci:
- ulje - 2 kašike
- brašno - 700 g
- topla voda - 400 ml
- prašak za pecivo - 1 pakovanje
- sirće - 2 kašike
- so - 1 kašičica
- soda bikarbona - 1 kašičica
Priprema:
Prosejemo brašno zajedno sa praškom za pecivo i solju. Prebacite u posudu i napravite udubljenje. U maloj posudi pomešajte sodu bikarbonu i sirće. Čim se aktivira, dodati u brašno, sipati toplu vodu i ulje i dobro promešati rukama. Prebacite testo na pult i mesite oko pet minuta. Dodajte novčić umotan u aluminijumsku foliju i mesite testo još 5 minuta.
Podmazati pleh uljem i prebaciti testo u njega. Pokrijte peškirom i ostavite testo da odstoji 15 minuta. Za to vreme uključujemo rernu na 180 stepeni da se zagreje.
Pogaču oblikujemo po želji uz pomoć dve viljuške i stavimo da se peče oko 25 - 30 minuta u zagrejanoj rerni.
Pogaču sa sodom nakon što je pečena navlažite hladnom vodom i umotajte je u krpu na 20 minuta da se odmori.
A na trpezi bi trebalo da stoje obavezni još 3 stvari: sveća, vino i tepsija u koju domaćica stavlja 4 crvene jabuke, žito, novac, kukuruz, suve šljive i orahe. Sve to simbolično predstavlja želju za berićetom i dobrim životom u kući.