Medenjaci su nekada bili omiljena poslatica iz detinjstva, a svaka domaćica je imala svoj tajni recept da baš njeni budu najmekši i najlepši. Obično su se čuvali u metalnoj kutiji, jer su bivali mekši i ukusniji što duže stoje.
Sastojci:
- 7 kašika meda
- 7 kašika šećera
- 2 jajeta
- 7 kašika mleka
- 7 kašika ulja
- 450 g brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
Priprema:
U činiji pomešajte med i šećer, a zatim dodajte cela jaja. Sve dobro promešajte ručnom mutilicom, a zatim dodajte mleko, ulje i brašno koje ste prethodno pomešali sa sodom bikarbonom. Mešajte dok ne dobijete glatko testo, a potom ga dobro zamesite. Rukama odvajajte loptice željenje veličine, a potom ih ređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 12 minuta, a potom je isključite i ostavite medenjake unutra još nekih 3-5 minuta. Kada se ohlade po želji ih pospite šećerom u prahu.