Ukoliko su vam dosadile "obične" špagete sa ćuftama, evo genijalnog načina pripreme ovog jela. Potreban vam je kalup za mafine i spremanje ovog zanimljivog obroka može da počne!
Sastojci:
- pakovanje špageti
- parmezan
Za cufte:
- 500 grama mlevenog mesa (po izboru)
- 75 grama pirinča
- 1 luk
- 2 jaja
- 2 kašike hlebnih mrvica
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica slatke mlevene paprike
- 50 ml vode
- so
- biber
- malo sitno seckanog svežeg peršuna
- 2 kašike maslinovog ulja
Za sos od paradajza:
- 500 ml pasiranog paradajza
- 3 kašike maslinovog ulja
- 3 kašike glatkog brašna
- 1 kašika šećera
- 1,5 l vode
- so
- biber
Priprema ćufti:
Luk i beli luk naseckajte sitno pa prodinstajte na zagrejanom maslinovom ulju, dodajte pirinač i tostirajte je oko 2 minuta dok ne dobije staklastu, žućkastu boju. Sklonite i ohladite.
U posudu stavite mleveno meso, dodajte tostirani pirinač, hlebne mrvice, jaja, začine i vodu pa sve dobro izmešajte rukama.
Ostavite smesu da odstoji barem pola sata. Od smese oblikujte male kuglice i stavljajte ih na pripremljeni tiganj.
Sos: U većoj posudi zagrejte ulje pa dodajte brašno i malo ga zažutite, potom dodajte pasirani paradajz i vodu i sve dobro izmešajte. Dodajte šećer, so i biber pa kuvajte na srednje jakoj vatri oko 10 minuta.
Skuvajte špagete, pa ih procedite i polijte maslinovo ulje preko njih, da se ne slepe. Na ohlađene špagete pospite parmezan i promešajte.
U nauljene modle za mafine stavite špagete, tako da u sredini napravite udubljenje u koje ćete staviti omiljeni sos. Zatim preko toga stavite ćuftu, koju ćete preliti kašikom sosa i po kojoj ćete na kraju posuti još parmezana.
Ovako pripremljene špagete ubacite u prethodno zagrejanu rernu i pecite oko 20-25 minuta.
Kada ih izvadite iz rerne, ostavite ih da se malo ohlade, kako biste ih lakše izvadili iz modli.