Super saveti

ŠTA DA RADITE AKO STE PRESOLILI JELO ILI AKO JE ZAGORELO? Male tajne profesionalnih kuvara

Čak i najboljim kuvaricama desi se da kiksnu dok kuvaju. Tajna je u tome da se snađu i na kraju ipak naprave ukusan obrok

Recepti
12:55h Autor:
ŠTA DA RADITE AKO STE PRESOLILI JELO ILI AKO JE ZAGORELO? Male tajne profesionalnih kuvara
Foto: Shutterstock

Ponekad vam je najlakše da prosto bacite neuspelo jelo i da ga napravite iz početka. Tako gubite vreme i novac, pa vam zato donosimo nekoliko proverenih načina da popravite stvar...

Ispucala kora za tortu

Prepekli ste koru, stavili previše brašna ili premalo putera... nije bitan razlog, ali kora se raspala. Ne brinite! Komade stavite u činiju, prelijte ih skuvanim pudingom, dodajte zamrznuto ili sveže voće i dobićete superukusnu poslasticu.

kuvanje povrca
foto: Shutterstock

Prekuvano povrće

Hteli ste da kao prilog imate dinstano povrće, ali ono se prekuvalo i potpuno raspalo. Rešenje je da ga stavite u blender i napravite od njega pire ili potaž, koji će biti sjajan dodatak glavnom jelu.

Prekuvan pirinač

Pirinač ste kuvali s previše vode, sada se pretvorio u kašu i ne možete da ga poslužite. Nemojte ga baciti, već ispržite luk i mleveno meso, začinite i dodajte u pirinač. Tom smesom napunite paprike, paradajz ili tikvice i jelo pecite u rerni oko pola sata na 180 stepeni, dok pirinač ne postane hrskav.

meso
foto: Profimedia

Sasušeno, tvrdo meso

Predugo ste spremali meso na jakoj temperaturi i ono je postalo veoma tvrdo? Iseckajte ga, začinite, dodajte paradajz-sos i malo kačkavalja i dobićete ukusan preliv za pastu.

Preljuto jelo

Ako vam se omaklo da u jelo stavite malo više začina, pa je previše ljuto, dodajte malo pavlake ili kiselog mleka. Možete i skuvati krompir kao prilog da biste smanjili ljutinu.

Pasta, Testenina
foto: Shutterstock

Prekuvana testenina

Mnogi se plaše da će testenina ostati živa, pa je često prekuvaju. Da biste popravili stvar, ocedite je i propržite kratko na maslinovom ulju ili puteru pre nego što je prelijete sosom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs