5 IDEJA ZA 5 BRZIH OBROKA OD PONEDELJKA DO PETKA: Kad dođete s posla i raspremite se - ručak već gotov

Ideja za ručak je skoro pola spremljenog obroka, a mi vam ovog ponedeljka donosimo čak 5 ideja za svaki dan radne nedelje

Recepti
Autor:
5 IDEJA ZA 5 BRZIH OBROKA OD PONEDELJKA DO PETKA: Kad dođete s posla i raspremite se - ručak već gotov
Foto: Pritnscreen/youtube

Ponedeljak - Špageti u belom sosu

Potrebno:

  • Pakovanje špageta
  • 300 grama slaninice
  • 1 pavlaka za kuvanje
  • 3 čena belog luka

Priprema: Skuvajte šapagete, a u tiganju propržite sitno seckanu slaninu i dodajte 3 čena belog luka. Dodajte pavlaku za kuvanje, pa promešajte sve. Sos dodajte u skuvane i proceđene špagete i poslužite toplo.

špagete
foto: Shutterstock

Utorak - Potaž

Potrebno:

  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 2 krompira
  • 1 tikvica
  • mleko
  • so i biber
  • mirođija

Priprema: U šerpi prodinstajte malo crnog luka, a potom dodajte očišćenu i iseckanu šargarepu i krompir i tikvice. Nalijte vodu i da povrće ogrezne pa skuvajte. Izmiksajte sve štapnim mikserom i dodajte mleko, toliko da postignete odgovarajuću gustinu potaža. Dodajte svežu mirođiju i pustite da proključa čorba. Poslužite uz kiselu pavlaku.

Čorba od tikvica
foto: Bakina kuhinja

Sreda - Pica makaroni

Priprema:

  • Pakovanje makarona
  • 200 grama izrendane šunke
  • 4 rendana kornišona
  • 100 grama tvrđeg sira
  • 1,5 čaše kisele pavlake
  • kačkavalj
  • so i origano
  • malo slanine
  • malo kečapa

Priprema: Makarone skuvajte pa izmešajte sa rendanim kačkavaljem, šunkom, slaninom, tvrdim sirom, pavlakom i začinima. Sve zapeći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusa.

Četvrtak - Skuša na "žaru"

Potrebno je:

  • 4 skuše
  • so i biber
  • 1 limun
  • 500 grama krompira
  • 1 glavica crnog luka
  • Ulje, sirće

Priprema: Skuši isecite glavu i odstranite kičmu tako da dobijete jedan veliki riblji file. Posolite sa svake strane pa pržite ribu na zagrejanom tiganju, na malo ulja dok se ne uhvati zlatna korica. Dok pržite ribu, skuvajte krompir. Kuvan krompir začinite i dodajte mu glavicu crnog luka. Poslužite krompir salatu zajedno sa reš pečenom skušom. Dekorišite limunom.

Skuša
foto: Shutterstock

Petak - pohovane tikvice na grčki način

Sastojci:

  • 3-4 tikvice

Panir:

  • 200-250gr. brašno
  • So, suvi začin, začinska crvena paprika, biber,origano....
  • 4-5 jaja
  • Ulje za prženje

Preliv:

  • 1 veza peršun ili mirođija
  • 4-5 čena belog luka
  • biber
  • Balzamiko sirće po vašem ukusu ili neko drugo sirće.

Priprema: Tajna je u seckanju tikvica. Naime, tikvice se zaseku sve do drške tako da od njih možete napraviti lepezu.

Potom se uvaljaju u panir od brašna, jaja i začina. Tako uvaljane tikvice stavite u ulje za prženje dok ne porumene. Uz njih se poslužuje i preliv od sitno seckanog peršuna ili mirođij, belog luka i jabukovog sirćeta. Uživajte!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs