Ponedeljak - Špageti u belom sosu
Potrebno:
- Pakovanje špageta
- 300 grama slaninice
- 1 pavlaka za kuvanje
- 3 čena belog luka
Priprema: Skuvajte šapagete, a u tiganju propržite sitno seckanu slaninu i dodajte 3 čena belog luka. Dodajte pavlaku za kuvanje, pa promešajte sve. Sos dodajte u skuvane i proceđene špagete i poslužite toplo.
Utorak - Potaž
Potrebno:
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- 2 krompira
- 1 tikvica
- mleko
- so i biber
- mirođija
Priprema: U šerpi prodinstajte malo crnog luka, a potom dodajte očišćenu i iseckanu šargarepu i krompir i tikvice. Nalijte vodu i da povrće ogrezne pa skuvajte. Izmiksajte sve štapnim mikserom i dodajte mleko, toliko da postignete odgovarajuću gustinu potaža. Dodajte svežu mirođiju i pustite da proključa čorba. Poslužite uz kiselu pavlaku.
Sreda - Pica makaroni
Priprema:
- Pakovanje makarona
- 200 grama izrendane šunke
- 4 rendana kornišona
- 100 grama tvrđeg sira
- 1,5 čaše kisele pavlake
- kačkavalj
- so i origano
- malo slanine
- malo kečapa
Priprema: Makarone skuvajte pa izmešajte sa rendanim kačkavaljem, šunkom, slaninom, tvrdim sirom, pavlakom i začinima. Sve zapeći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusa.
Četvrtak - Skuša na "žaru"
Potrebno je:
- 4 skuše
- so i biber
- 1 limun
- 500 grama krompira
- 1 glavica crnog luka
- Ulje, sirće
Priprema: Skuši isecite glavu i odstranite kičmu tako da dobijete jedan veliki riblji file. Posolite sa svake strane pa pržite ribu na zagrejanom tiganju, na malo ulja dok se ne uhvati zlatna korica. Dok pržite ribu, skuvajte krompir. Kuvan krompir začinite i dodajte mu glavicu crnog luka. Poslužite krompir salatu zajedno sa reš pečenom skušom. Dekorišite limunom.
Petak - pohovane tikvice na grčki način
Sastojci:
- 3-4 tikvice
Panir:
- 200-250gr. brašno
- So, suvi začin, začinska crvena paprika, biber,origano....
- 4-5 jaja
- Ulje za prženje
Preliv:
- 1 veza peršun ili mirođija
- 4-5 čena belog luka
- biber
- Balzamiko sirće po vašem ukusu ili neko drugo sirće.
Priprema: Tajna je u seckanju tikvica. Naime, tikvice se zaseku sve do drške tako da od njih možete napraviti lepezu.
Potom se uvaljaju u panir od brašna, jaja i začina. Tako uvaljane tikvice stavite u ulje za prženje dok ne porumene. Uz njih se poslužuje i preliv od sitno seckanog peršuna ili mirođij, belog luka i jabukovog sirćeta. Uživajte!