Sezona pravljenja slatke i slane zimnice u punom je jeku, evo nekoliko preporuka koje će svakoj domaćici dobro doći...
* Za konzerviranje izaberite najkvalitetnije voće i povrće koje je zrelo, ali ne prezrelo.
* Plodove ne uzimajte posle kiše jer su tada vodeniji.
* I najmanja prljavština utiče na kvalitet zimnice, pa tegle, flaše, poklopce, kao i sav pribor koji koristite moraju biti savršeno čisti.

* Tegle i flaše treba dobro oprati i položiti na čist ubrus da se ocede, a bez brisanja ih pre punjenja treba pasterizovati.
* Najbolje ih je zatvoriti vakuumskim zatvaračem, a ako ih zatvarate celofanom, i njega i ivice flaše pre toga treba prebrisati alkoholom ili sirćetom.

* Zimnicu čuvajte na suvom, prozračnom i tamnom mestu.
* Raznovrsni začini, poput bibera u zrnu, mirođije ili belog luka, daće zimnici posebnu aromu, ali s njima treba biti oprezan jer te kombinacije ukusa mnogi ne vole.
* Da bi se sprečilo pucanje tegli i flaša pri punjenju vrelim sadržajem, pod njih treba staviti vlažnu krpu.