VODILA JE DNEVNIK KAKO ŽRTVE SEČE KAO SALATU, PA IH JEDE: Gde je sada serijski ubica Tamara, iskonsko zlo u telu starice

Ruska policija otkrila je masovna ubistva u Sank Petersburgu koja su zgrozila svet

Lifestyle
Autor:
VODILA JE DNEVNIK KAKO ŽRTVE SEČE KAO SALATU, PA IH JEDE: Gde je sada serijski ubica Tamara, iskonsko zlo u telu starice
Tamara Samsonova, Foto: preentscreen/Youtube

Tamara Samsonova, poznata kao "Baka ubica" ili "Baka Jaga", počinila je svoje poslednje ubistvo u svojoj 68 godini u ruskom gradu Sankt Petersburg. Međutim, ova čuvena baka serijski ubica ima mnogo više zločina na svojoj savesti. Zverski je ubila 11 ljudi. A način na koji ih je mučila, ubila, pa sekla kao salatu, opisala je u svom dnevniku koji je vodila.

Danas, žena ima 74 godine i izdržava kaznu u zatvorenoj psihijatrijskoj ustanovi, iz koje verovatno nikada neće izaći.

"Upala sam greškom u psihijatrijsku bolnicu, ali meni je lepo", izjavila je starica i zgrozila svet.

Kada je policija stigla u stan Tamare Samsonove, ona im je poslala poljubac i obratila im se sa rečima "Dragi moji, znala sam da ćete doći".

Tamara Samsonova
foto: preentscreen/Youtube

Godinama je bila na slobodi

Nekoliko ubistava koje je ona počinila, ostali su neraščišćeni, a Tamara Samsonova je boravila na slobodi. Niko nije sumnjao u "nevinu" staricu. Obim njenih dela je šokirao lokalnu policiju iz Sankt Petersburga. Njeno stan je bio puni isečenih tela. Neki delovi još uvek nisu pronađeni. Samsonova je još uvek živa. Kada su je osudili na zatvor, počela je da aplaudira, jer kako je izjavila, voli da bude u centru pažnje, prenosi Onet.pl.

Nestanak supruga

Tamara Samsonova rođena je 5. februara 1947. godine u Rusiji, u području današnjeg Krasnojarska. Tamara je studirala u Moskvi na Univerzitetu za jezike. Vršnjaci su je smatrali "čudnom", zbog čega nije uspela da stekne simpatije prijatelja. Drugari sa fakulteta su pričali da je bilo teško pratiti njeno promenljivo raspoloženje. U nekom momentu je delovala kao najeuforičnija osoba, dok bi je u drugom obuzimala užasna tuga i pad raspoloženja. Već tada je bilo jasno da se radi o nekom poremećaju kada je u pitanju njena ličnost.

Na fakultetu je Tamara Samsonova upoznala Alekseja. Nakon što su završili studije, par je odlučio da se preseli u Sankt Peterburg, gde su zajedno započeli život. Uskoro su se venčali.

Samsonova je uvek sanjarila o životu u luksuzu, ali je želela da drugi rade za njene prohteve. Radila je u turističkoj agenciji, a zatim u hotelu, ali je oba posla napustila nakon nekoliko godina, a zatim više nije tražila novi posao. Samo je Aleksej radio i oboje ih izdržavao, zbog čega su se sve češće svađali.

Nenadano, 2005. godine, Aleksej je nestao pod misterioznim okolnostima. Tamara je prijavila njegov nestanak, ali policajci nisu uopšte sumhnjali u nju od samog početka. Kako su kasnije tvrdili policajci, nije bilo naznaka da bi ona mogla da počini ubistvo, bila je izuzetno mirna i tužna, delovala je kao ucveljena i zabrinuta žena. Na kraju je Aleksej proglašen mrtvim, ali supruga nije snosila nikakve posledice.

Tamara Samsonova
foto: preentscreen/Youtube

Pored jezera su pronašli raskomadano telo muškrca

Zbog velikih finansijskih problema, žena je na kraju odlučila da izda sobu u svom stanu. Dečko koj je u njenom stanu iznajmio sobu je bio jedan 34-godišnjak koji je došao u Sankt Peterburg u potrazi za poslom. Uskoro je i on nestao. Nekoliko dana kasnije, muškarac iz komšiluka primetio je crnu vreću blizu grmlja u blizini jezera. Otišao je da proveri šta je u kesi. Šokirao se kada je video da je bilo ljudsko telo umotano u kablove i posteljinu. Pored tela, pronađeni su isečci papira iz knjige o astrologiji.

Pošto niko nije znao ko je taj dečko jer ga ranije nisu viđali u Sankt Peterburgu, u ovom trenutku istrage niko nije povezao ovaj zločin sa Samsonovom.

U sledećim mesecima, pa čak i godinama, komšije su sve češće primećivale nove stanare kod nje. Nekoliko muškaraca, par verenika, žena sa dvoje dece... Nakon nekog vremena, od prethodnih stanara nije bilo više traga... I dalje niko nije sumnjao na Tamaru.

Tamara Samsonova
foto: preentscreen/Youtube

Komšinicu je isekla na osam delova i rasporedila u plastične vreće

Samsonova je 2015. godine rekla svojoj 79-godišnjoj komšinici, Valentini Ulanovoj, da planira da renovira stan i zamolila je da privremeno iznajmi sobu od nje dok se radovi ne završe. Usamljena penzionerka se složila, a zauzvrat, 67-godišnja Samsonova joj je obećala doživotnu negu. Nedelje su prolazile, pa meseci, ali radovi u Stanu Tamare čak nisu ni počeli. Kada je starija žena shvatila da je stanarka prevarila, naredila joj je da se iseli.

Noću, 24. jula 2015. godine, Tamara Samsonova je ubila 79-godišnjakinju, iseckala njeno telo na osam delova i sakrila u plastične kese. Ubijenu žrtvu je svakodnevno iznosila iz stana u delovima, ostavljajući je na različitim mestima njihovog naselja.

Sumnjive šetnje Samsonove su skrenule pažnju pažnju komšijama. Uskoro su slučajno prolaznici počeli pronalaziti plastične kese sa ljudskim ostacima. Delovi tela su bili umotani u zavese ili zavesu za tuširanje. O tom slučaju se pričalo na sav glas, a na licu mesta, osim policajaca, pojavili su se i predstavnici medija. Komšije su obavestile policiju da su u poslednjih nekoliko dana viđali Samsonovu kako iznosi pakete slične onima u kojima su pronađeni ljudski ostaci. Takođe su rekli da žena već neko vreme živi kod starije komšinice.

Tamara Samsonova
foto: preentscreen/Youtube

Tragovi krvi ispod poda

Kada su policajci došli do stana Valentina Ulanove, vrata im je otvorila Tamara Samsonova. "Znala sam da ćete doći dragi moji" - pozdravila ih je smeškom na licu i poslala policijskim službenicima poljubac.

Žena ih je pozvala unutra, a čuvari reda su se zaledili od jezivog prizora već nakon nekoliko koraka nakon prelaska preko praga stana. Svuda je bila krv. U kupatilu su pronašli ručnu metalnu testeru i pocepanu zavesu za tuširanje - istu onu kojom su bili obmotani pronađeni ljudski ostaci.

Motiv zločina navodno je bio svađa žena zbog prljavog posuđa

67-godišnjakinja se uplašila da će je vlasnica stana izbaciti zbog svađe. Tada je odlučila da ubije svoju cimerku i štićenicu. Do danas nisu pronađene ruke, noge i glava žrtve.

Vodila je dnevnik svojih ubistava

Zatim su policajci pretražili Tamarin stan, gde su uvideli šokantno otkriće. Na kuhinjskom stolu ležao je dnevnik koji je osumnjičena vodila od 2000. godine. U njemu je opisala ubistva koja je počinila tokom nekoliko decenija. Bilo je jedanaest žrtava.

Jedan od opisa odnosio se na ubistvo 34-godišnjaka kome je ubica iznajmila sobu 2003. godine. Njegovo telo je takođe bilo raskomadano i upravo je to bilo telo koje je pronađeno pre nekoliko godina.

Policajci koji su pretraživali Tamarin stan pronašli su tragove krvi ispod parketa, a na frižideru knjigu o astrološko-ezoteričnim temama. U knjizi su nedostajale neke stranice... Upravo one koje su pronađene u vreći sa telom ubijenog 34-godišnjaka. Takođe su pronašli ličnu kartu drugog muškarca koji je nestao dvanaest godina ranije.

Pošto su u kesama sa ljudskim ostacima nedostajali mnogi delovi tela, istražitelji su izneli hipotezu da je Samsonova možda čak pojela svoje žrtve. A za jednu je napisala "Sekla sam mu but kao salatu, bilo je jako sočno".

"Ostaću u zatvoru do kraja života i tu ću da umrem"

Tamara Samsonova je završila u zatvoru, gde je brzo dobila nadimak "Baka ubica" ili "Baka Jaga". Na početku je psihijatar sugerisao da žena pati od šizofrenije, ali na kraju je utvrđeno da je ubica mentalno zdrava. Tokom ispitivanja, Samsonova je tvrdila da nije ona odgovorna za zločine. Tvrdila je da je komšija kriv, da je psihički i fizički zlostavljao nju. Da ju je terao na takve zločine pod pretnjom da će je ubiti. Dala je njegove lične podatke, ali policija nije mogla pronaći osobu sličnog imena koja živi u tom naselju.

Istraga je sugerisala da je Samsonova ubila i muža. Na kraju, zbog nedostatka jakih dokaza, samo joj je dokazan jedan zločin - ubistvo Valentina Ulanove.

Kada je 26. septembra 2015. godine sud odlučio da Tamara Samsonova završi iza rešetaka, ona je počela da aplaudira. Rekla je da želi da provede ostatak života u zatvoru i da voli što je u centru pažnje.

Kasnije je u jednom intervjuu za televiziju potvrdila svoje reči:

"Već sam starija osoba. Svesno sam se predala policiji. Ostaću u zatvoru do kraja života i ovde ću umreti. Nemam porodicu, decu, muža. Na slobodi me niko ne bi čak ni sahranio, a u zatvoru će me sahraniti država. Navodno sam mentalno bolesna."

Godine 2018. sud je odlučio da Tamara Samsonova bude smeštena u zatvoreni psihijatrijski institut. Žena još uvek nije čula presudu. Zbog starosti, verovatno nikada neće napustiti instituciju. Još uvek je živa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs