Boravkom u ovom zatvoru prete Trampu: Pravi je pakao na zemlji u kom se ili obesiš ili te posledice zauvek prate

Donald Tramp je ušao u istoriju postavši prvi predsednik SAD koji je osuđen za zločin. Ovo je Rajkers ostrvo u kom može da završi, i koje važi za pravi pakao na zemlji.

Galerije
14:40h Autor:
1 / 7 Foto: JOHN MOORE / Getty images / Profimedia, POOL / Newscom / Profimedia

Donald Tramp bi mogao da se nađe iza rešetaka, nakon što je postao prvi američki predsednik koji je osuđen za krivično delo. Gradonačelnik Njujorka, Erik Adams, čak je izjavio da je ostrvo Rajkers "spremno" za Trampa ako završi u zatvoru.

Suđenje koje je pratio ceo svet i koje je obeleženo eksplozivnim svedočenjima poslednjih nedelja, označava samo prvo od četiri krivična suđenja u koja je umešan bivši predsednik SAD. Tramp sada pokušava da izbalansira suđenje i kampanju za novembarske izbore.

Tramp je proglašen krivim za sva 34 krivična dela falsifikovanja poslovne dokumentacije, a svaka od tačka može dovesti do četiri godine zatvora.

Ove optužbe dolaze nakon što je otrkiveno da je Donald Tramp platio bivšem advokatu Majklu Koenu, da isplati glumicu filmova za odrasle Stormi Danijels, kako bi je ućutkao da ne širi glasine o navodnoj aferi, za koju su se plašili da bi mogla da ukalja njegovu kampanju za predsednika 2016. godine.

Rajkers ostrvo
foto: Printskrin@NBC News/YouTube

Tram je tokom suđenja na društvenoj mreži Trut Socijal, dosledno osuđivao postupak koji je nazavao "lov na veštice" i izjavi da : "Oni nemaju slučaj. Nema zločina", prenosi "Miror".

Nakon presude, navodi se kako su zatvor Rajkers i Odeljenje za popravne kazne "spremni" da ga prime.

Kako izgleda život u najzloglasnijem zatvoru u SAD?

Ostrvo Rajkers, jedan od najzloglasnijih zatvora u SAD, bi bilo Trampovo odredište ako ipak "zaglavi" u zatvoru. Teški uslovi na ostrvu Rajkers podstakli su Gradsko veće Njujorka da glasa za njegovo zatvaranje 2019. godine, sa ciljem da ga zameni sa četiri manja, humanija zatvora koja se ne nalaze na ostrvu u Ist Riveru.

Rajkers ostrvo
foto: Erik Pendzich / Shutterstock Editorial / Profimedia

Trenutno na ostrvu Rajkers živi oko 6.200 zatvorenika, dok su novi zatvori predviđeni za smeštaj oko 3.300 zatvorenika.

Predsednik veća Kori Džonson opisao je "Rajkers", kako ga skraćeno nazivaju, kao "simbol burtalnosti i nehumanosti".

Čuvena je priča o Vidalu Guzmanu koji je imao 16 godina kada je prvi put dospeo na Rajkers ostrvo. Dok je prelazio most koji vodi do njega, zatvorski čuvar mu je rekao: "Spremi se za školu za gladijatore". Već prve nedelje je doživeo da su se dvojica tinejdžera obesila. Taj događaj ga je zauvek obeležio.

"Kažu da vas Rajkers uvek na neki način prati. Nikada vas ne napušta" rekao je Guzman.

Priča o Džoniju Perezu, koji je prvi put došao u Rajkers kada je imao 16 godina, pošto je uhapšen zbog posedovanja vatrenog oružja. Do 21. godine života više puta je zatvaran, da bi na kraju bio osuđen na 13 godina zatvora zbog pljačke. Bio je u devet različitih zatvora širom države Njujork, ali je Rajkers ostrvo bio ubedljivo najgori.

Rajkers ostrvo
foto: Erik Pendzich / Shutterstock Editorial / Profimedia

"U Rajkersu će vam policija dati nož. Prodaće vam žilet", objašnjava Perez.

"Kupovao sam drogu od policajaca, koji su mi rekli da će me strpati u samicu ako se moja majka ne pojavi na parkingu da bi im platila."

Opisujući koliko je strašno biti zatvorten u samici, dodaje: "Samica je napad na vašu dušu, koju uništava iz sekunde u sekundu. Postoji samo jedna osoba s kojom možete da razgovarate, a ta osoba vas takođe pušta iz kaveza i ponovo zaključava. Ako vas pritom ne pogleda u oči, ili vam se ne obrati, to vas na neki način ubija malo-pomalo".

Glen Martin je takođe prvi put dospeo u ozloglašeni zatvor sa 16 godina. Optužen je za krađu u prodavnici. Tek 2018. godine. Rajkers je premestio najmlađe zatvorenike na drugo mesto u sklopu promene zakona koja podrazumeva da se mlađi od 18 godine ne zatvaraju zajedno sa odraslima.

Rajkers ostrvo
foto: Printskrin@FOX 5 New York/YouTube

"Zatvor je star, zapušten, zarđao. Bilo je zastrašujuće. Morao sam brzo da učim. Ako dozvoliš drugima da te iskorišćavaju, ne možeš da preživiš. To je mesto gde morate da birate: ili ćete biti predator, ili plen", kaže Martin, koji je četiri puta izboden u zatvoru.

A kakav će tretman imati Tramp, ako ikada završi u ovom zatvrou? Majk Lolor, vanredni profesor krivičnog pravosuđa na Univerzitetu Nju Hejven, rekao je za "Dejli mejl": "Neće biti posebnog tretmana ili privilegija za bivšeg političara."

"On je kao i svi drugi, biće podvrgnut pretresu skidanja, imaće zatvorsku uniformu i krevet koji nije udoban i ako i kada bude zatvoren, moraće da se nosi sa tim. Mislim da neće praviti izuzetak. On je zapravo bio taj koji je pred gomilom policajaca rekao da ne budu previše ljubazni prema ovim momcima kada ih uhapse."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs