Zbog ovoga je Bora Čorba završio kao klinac u zatvoru: Njegova strast bila je jača od bilo kog zakona

Borina strast bila je veća i od života i od zakona. Zato je završio u zatvoru.

Vip priča
Autor:
Zbog ovoga je Bora Čorba završio kao klinac u zatvoru: Njegova strast bila je jača od bilo kog zakona
Foto: Kurir Arhiva

Legendarni muzičar Bora Đorđević Čorba, preminuo je danas u 72. godini života, ostavljajući za sobom neizbrisiv trag na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije. Njegov život bio je ispunjen ne samo pesmama koje su u nama izazivale različite emocije, već i burnim događajima koji su često bili tema rasprava u javnosti.

Bora je bio poznat po svom beskompromisnom stavu, kako u muzici, tako i u privatnom životu. Njegove pesme, koje su se bavile društvenim temama, ljubavlju, i buntovništvom, postale su himne generacija. Međutim, njegova karijera bila je obeležena i nizom skandala, uključujući i nekoliko boravaka u zatvoru.

Bora Đorđević
foto: ATA Images

Već u tinejdžerskim danima, Bora se susreo sa zakonom, a sve zbog svoje strastvene ljubavi prema muzici. Muzika je bila njegov život, ali su instrumenti u to vreme bili izuzetno skupi, te se mladi Bora našao u problemu kako da obezbedi sredstva za svoj san.

Sa grupom prijatelja, koji su delili slične ambicije, počeo je da se bavi kriminalom – pljačkali su bogate kuće kako bi skupili novac za instrumente. Ta avantura trajala je tri godine, sve dok nisu uhvaćeni i prebačeni u istražni zatvor, gde je Bora proveo sedam dana.

Bora Đorđević
foto: Kurir Arhiva

Nakon ovog incidenta, Bora je izbačen iz gimnazije, a sud je doneo odluku da ga oslobodi pod određenim uslovima. Njegovi roditelji, zabrinuti za njegovu budućnost, odlučili su da ga "sklone" iz lošeg društva i 1970. godine su se preselili u Beograd. Taj potez bio je ključan za Borin dalji razvoj, jer mu je prestonica pružila priliku da se potpuno posveti muzici, ali i da izgradi ličnost koja će ga kasnije učiniti jednim od najznačajnijih muzičara na ovim prostorima.

Bora Đorđević će ostati upamćen ne samo kao veliki muzičar, već i kao osoba koja je hrabro kročila kroz život, bez obzira na prepreke koje su mu se našle na putu. Njegova priča služi kao podsetnik da iza svake pesme stoji čovek sa svojim borbama, greškama, ali i ogromnom strašću prema onome što voli.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs