Najlepša atrakcija Hrvatske koju svako mora videti: Prizori doslovno ostavljaju bez daha, a začas se stigne iz Beograda

Plitvička jezera su jedinstveni fenomen hidrografije i idelano mesto da pobegnete iz gradske gužve na izlet

Galerije
1 / 11 Foto: Ivana Bogićević

Plitvička jezera su jedno od najpoznatijih i najlepših prirodnih bogatstava Hrvatske i prava turistička atrakcija, te ljudi iz čitavog sveta dolaze da uživaju u nestvarnim prizorima i spektaklu boja. Od Beograda su udaljena oko pet i po sati vožnje, a kada uđete u taj raj na Zemlji, kako ih mnogi nazivaju, zaboravićete na svu gradsku vrevu.

Nalaze se u Lici, u središnjem delu zemlje, između planina Male Kapele i Plješevice. Nastaju od vode iz Crne reke, Bijele reke i potoka Ljeskovac, a iz njih otiče reka Korana. Region je proglašen nacionalnim parkom 1949. godine, a od 1979. godine Plitvice se nalaze i na Listi svetske baštine UNESCO-a. Idealno su za vikend putovanja, a svako ko ih je posetio, vratio se bar još jednom, jer su prizori očaravajući.

Park se prostire na površini od oko 300 kvadratnih kilometara i poznat je po svojih 16 kaskadno povezanih jezera koja su raspoređena u gornja i donja. Gornja jezera su veća i dublja, dok su donja manja i plića, a međusobno su povezana brojnim slapovima i vodopadima, od kojih je Veliki slap najviši, sa padom od 78 metara.

Plitvička jezera
foto: Ivana Bogićević

Voda u Plitvičkim jezerima je kristalno čista i menja boje od tirkizne do smaragdno zelene, zavisno od količine minerala i organizama u vodi, kao i od ugla sunčeve svetlosti.

Flora i fauna parka su izuzetno bogate. U Plitvicama raste više od 1,200 biljnih vrsta, uključujući i nekoliko endemičnih. Park je dom i za mnoge životinjske vrste, uključujući medvede, vukove, risove, divlje svinje, jeleni i mnoge vrste ptica.

Potrebno je minimum dva dana kako biste pešačkim stazama obišli i istražili sva jezera i slapove. Ali, budite sigurni da će sva vaša čula uživati. Takođe su dostupni brodovi i turistički vozovi koji omogućavaju lakši pristup različitim delovima parka.

Poseta Plitvičkim jezerima je nezaboravno iskustvo zbog njihove prirodne lepote i jedinstvenog okruženja. Ovaj nacionalni park predstavlja pravi dragulj Hrvatske i nezaobilaznu destinaciju za sve one koji žele da uživaju u čarima netaknute prirode.

Plitvička jezera
foto: Ivana Bogićević

Staro verovanje

Ceo ovaj kraj se na nekim kartama još uvek naziva Vražji vrt, zbog svog položaja i istorije. Prema legendi Plitvička su jezera nastala nakon velike suše. Ljudi, životinje i bilje, čeznuli su za kapljicom vode.

Narod se molio i molio. Tada se u dolini pojavi Crna Kraljica sa svojom veličanstvenom pratnjom. Pre pradanju, smilovala se narodu i uz jak vetar i grmljavinu na zemlju je konačno pala kiša. Padala je tako dugo dok nivo vode nije narastao dovoljno da oformi jezera.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs