7 LAKIH GREŠAKA ZBOG KOJIH VAM MOŽE BITI ODBIJEN ULAZAK U DRUGU ZEMLJU: Ovo MORATE znati pre nego što rešite da putujete

Bolje sprečiti nego lečiti! Donosimo vam 7 lakih grešaka koje mogu dovesti do toga da vas službenici spreče da uđete u drugu zemlju ili da vas čak i privedu.

Destinacije
Autor:
7 LAKIH GREŠAKA ZBOG KOJIH VAM MOŽE BITI ODBIJEN ULAZAK U DRUGU ZEMLJU: Ovo MORATE znati pre nego što rešite da putujete
Foto: Shutterstock

Upozoravamo vas na sedam lakih grešaka koje mogu dovesti do toga da vam bude onemogućen ulazak u druge zemlje.

Uslovi za ulazak se razlikuju od zemlje do zemlje, tako da je važno da se putnici upoznaju sa pravilima za odabranu destinaciju. Turistima se može odbiti ulazak u zemlju iz mnogo razloga o kojima možete zaboraviti pre nego što odete od kuće, uključujući na primer, to što nemate dokaz o daljem putovanju ili nemate dovoljno praznih stranica pasoša.

Iako možda mislite da vam je zabranjen ulazak u zemlju nešto što se dešava samo u ekstremnim okolnostima, u stvari se to dešava relativno često i redovno za stvari koje su zapravo manje ozbiljne. Stručnjaci za putovanja na "StressFreeCarRental" naveli su sedam razloga zbog kojih bi turistima mogao biti odbijen ulazak u neku zemlju i zbog kojih bi eventualno bili privedeni.

Muškarac, Kofer, Aerodrom, Tužan, Putovanje
foto: Shutterstock

Oštećenje pasoša

Mala kapljica ili oštećenje vodom, dovoljni su da vas službenici privedu na ispitivanje i vaš pasoš okarakterišu kao nevažeći. Vaš pasoš može biti klasifikovan kao nevažeći ako je vaše lične podatke teško čitati ili ako je bilo koja stranica umrljana stvarima kao što su mastilo ili šminka.

Uzimanje lekova u inostranstvu

Pre nego što otputujete na odredište, želećete da proverite koji lekovi su tamo dozvoljeni i koja je količina dozvoljena. Neki lekovi koji se kupuju u slobodnoj prodaji mogu biti regulisani ili ograničeni u drugim zemljama. Svaka medicinska oprema kao što su špricevi moraće da bude u originalnom i označenom pakovanju. Takođe je vredno putovati sa kopijom lekarskog recepta u slučaju da treba da ga pokažete zvaničnicima.

Niste vakcinisani

Zemlje vam mogu odbiti ulazak ako nemate potrebne vakcine da biste se zaštitili od infekcija i bolesti. Neka mesta čak zahtevaju da pokažete dokaz o vakcinaciji. Možda ćete biti izloženi većem riziku ako posećujete ruralna područja ili boravite u hostelima. Razgovarajte sa lekarom ili putničkom klinikom najmanje osam nedelja pre putovanja i vidite koje vakcine su vam potrebne.

Putovanje, More, Avion, Kofer, Aerodrom
foto: Shutterstock

Ne putujete dalje

Neke zemlje i avio-kompanije zahtevaju da imate dokaz o daljem putovanju, bilo da je to povratna karta ili karta za drugu destinaciju. Ovo je tako da mogu da osiguraju da nećete ostati duže nego što vam je dozvoljeno.

Nemate dovoljno praznih stranica pasoša

Svaka zemlja ima različita pravila o količini praznih stranica pasoša. Većina zemalja zahteva jednu ili dve stranice, ali neke očekuju i do tri. Ako nemate dovoljno praznih stranica pre putovanja, moraćete da obnovite pasoš.

Nedovoljno sredstava

U nekim slučajevima od vas će se možda tražiti da pokažete dokaz da imate dovoljno sredstava da posetite odabranu destinaciju. Potrebni iznos je različit u svakoj zemlji. Ako boravite kod prijatelja ili rođaka, savetuje se da imate pismeni pristanak da pokažete zvaničnicima.

Kriminalni dosije

Krivični dosije može da vas spreči da uđete u određene zemlje, ali kriterijumi za to se razlikuju. Pre planiranja putovanja, proverite da li postoje ograničenja za odabranu destinaciju.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs