5 RAZLOGA ZAŠTO ĆETE ČUVATI LJUSKE OD JAJA: Pravi baštovani ih svako proleće bacaju po zemlji, a razlog je FANTASTIČAN

Ljuske od jaja su pravo organsko đubrivo koje će vašu zemlju obogatiti kalcijumom

Bašta
Autor:
5 RAZLOGA ZAŠTO ĆETE ČUVATI LJUSKE OD JAJA: Pravi baštovani ih svako proleće bacaju po zemlji, a razlog je FANTASTIČAN
Ljuske od jaja u bašti, Foto: Shutterstock

Jaje se smatra savršenim prirodnim paketom, dok ljuske od jaja predstavljaju pravo bogatstvo za baštovane.

Nije tajna da su jaja puna proteina, vitamina i minerala i da su jedna od najhranljivijih namirnica na planeti. Širom sveta prosečna osoba godišnje troši oko 150 do 200 jaja.

Ljuska jajeta se sastoji od 96% kristala kalcijum karbonata i savršeno su đubrivo za vašu baštu.

1. Prirodno đubrivo

Ljuske od jaja su savršen način da vašem kompostu dodate kalcijum. Izuzetno se brzo razgrađuju, zato ne brinite o tome kako da li treba da ih sameljete ili zgnječite. Dovoljno je samo da ih bacite oko ruža ili drugih sadnica kojima je kalcijum neophodan.

Zima je još uvek pravo vreme da "pobacate" ljuske od jaja na zemljište gde ćete u proleće da sadite cveće.

Ako sadite papriku ili paradajz, obaveno im dodajte ljuske od jaja i videćete kako ove biljke bujaju na vaše oči.

Paradajz, bašta
foto: Shutterstock

2. Ljuske od jaja oteraće puževe iz vaše bašte

Ako imate problem sa puževima u vašem povrtnjaku, samo grubo zgnječite ljuske od jaja i poređajte ih oko biljke. Oštre ivice ljuski od jaja sprečiće puževe da se domognu vaše salate ili mladih, tek zasađenih biljaka.

3. Posude za sadnju semena

Pošto se ljuske od jaja veoma brzo razgrađuju, idealne su za sadnju semena u njima. Kada biljka iznikne jednostavno je zajedno sa ljuskom prebacite u baštu, na mesto gde će trajno ostati.

Ne zaboravite da prvo dobro operete ljusku pod mlazom tople vode, a zatim da napravite rupu u njoj pre nego tu posejete seme.

Ljuske od jaja
foto: Profimedia

4. Hrana za ptice

I pre i posle polaganja jaja mami-ptici je potrebno više kalcijuma u ishrani. Sterilišite ljuske od jaja tako što ćete ih "ispeći" u rerni na 250 stepeni Celzijusa oko 10ak minuta, a zatim ih smrvite. Tako smrvljene ljuske ostavite u hranilice za ptice, a možete ih izmešati i sa hranom za ptice. Zdrave ptice će čuvati vašu baštu od štetnih insekata.

5. Estetika

Ako imate veliku porodicu i koristite velike količine jaja, ne bacajte ljuske. Lepo iz sterilišite u rerni pa ih odložite u ostavu dok skupite veliku količinu ljuske. Smrvite je pa je zatim lepo rasporedite u žardinjere oko cveća ili po lejama. Bela moja ljuski od jaja lepo će izgledati uz zelene i rascvetale biljke, a pri tome će i nahraniti vaše dragoceno cveće.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs