Filujte ih po ukusu sa punjenjem koje najviše volite, ali vas upozoravamo da ne preterate s njima da vam se stomak ne bi osvetio.
Sastojci:
1 kg krompira brašna po potrebi so 1 jaje
Fil:
pekmez i kakao
I još:
maslac, prezle, vanilin-šećer i cimet
Priprema:
1. Skuvajte krompir u ljusci, oljuštite ga i propasirajte dok je topao. Ostavite da se prohladi, pa dodajte jaje, so i brašno. Zamesite mekano testo i ostavite ga prekrivenog krpom da se ohladi.
2.. Podelite ga na dva dela, razvucite oklagijom i urolajte. Secite kolutove, u svaki kolut stavite kašičicu pekmeza i pospite s malo kakaoa, pa rukama oblikujte gomboce (knedle).
3. Stavite ih u kipuću vodu da se kuvaju 6-8 minuta, gotove su kad isplivaju na površinu. Vadite ih šupljikavom kašikom i ocedite.
4. Dok se gomboce kuvaju, na maslacu propržite prezle, sklonite s vatre i uspite cimet i vanilin-šećer. Gomboce uvaljajte u prezle.