Iako postoji nebrojano mnogo načina ua pravljenje pite sa sirom, donosimo va jedan vrlo poseban! Sprema se za svega desetak minuta, a svi koji su je probali tvrde da je ukusnija čak i od bureka, a ukus se prosto ne zaboravlja. Caka je u slaganju gotovih kora za pitu koje koju koriste iskusne domaćice.
Potrebno vam je:
- 500 g svežeg sira
- 1 kisela palaka ili 1 čaša grčkog jogurta
- 1 jaje
- so
- kore za savijaču
- 100 g maslaca
- 1 kašika ulja
Način pripreme:
U većoj posudi pomešajte sveži sir i kiselo vrhnje ili čašicu grčkog jogurta. Dodajte jaje i posolite. Maslac otopite s jednom kašikom ulja. Pomešajte.
Premažite koru za savijače i preklopite je na pola pa još na pola. Stavite je na dno posude. Druge dve kore takođe premažite maslacem, preklopite ih samo jednom, ponovno premažite maslacem i stavite u posudu tako da prekriju dno i ivicu posude.
Na dno stavite deo sira. Na sir stavite još jednu koru koju ste preklopili dva puta i premazali maslacem. Dodajte dve kore preklopljene samo jednom, dodajte ostatak sira pa ponovno dodajte dva puta preklopljenu koru, piše Noizz.
Deo kora koje vise izvan kalupa sada preklopite na zadnju koru tako da prekrivaju celu površinu i premažite sve zajedno mešavinom maslaca i ulja. Pecite na 200 stupnjeva 20 do 30 minuta ili dok pita ne dobije lepu zlatnu boju.