Reč stručnjaka

5 NAMIRNICA KOJE NEVIĐENO POVEĆAVAJU BRZINU RADA MOZGA I KONCENTRACIJU: Jedite ih što češče i MNOGO BOLJE ćete PAMTITI

Saznajte kojih 5 namirnica su najbolje za mozak - ova hrana jača kognitivne sposobnosti i moždane funkcije!

Saveti stručnjaka
16:44h Autor:
5 NAMIRNICA KOJE NEVIĐENO POVEĆAVAJU BRZINU RADA MOZGA I KONCENTRACIJU: Jedite ih što češče i MNOGO BOLJE ćete PAMTITI
5 najboljih namirnica za dobro pamćenje, Foto: Shutterstock

Mozak je komandni centar našeg tela, koji ostalim organima doslovno izdaje naredbe šta i kako da rade. Kako je hrana elementarno „gorivo“ na koje radi naš organizam, i funkcionalnost i brzina našeg mozga umnogome zavise od toga šta jedemo.

Postoje namirnice koje u svom sastavu imaju nutrijente koje stimulišu funkcionisanje mozga, pamćenje, koncentraciju. Naučnici ističu da sledećih 5 namirnica poboljšavaju analitičke i kognitivne sposobnosti mozga!

moć, mozak
foto: Profimedia

1. BROKOLI

Izuzetno hranljivo povrće koje ima malo kalorija i masnoća. Brokoli sadrži vitamin K koji je važan za kognitivne sposobnosti, holin koji podstiče razvoj pamćenja, folnu kiselinu i natrijum.

Brokoli
foto: Shutterstock

Konzumiranje brokolija ima pozitivan efekat na moždani sistem, imunološki, kardiovaskularni, varenje. Takođe, brokoli je sjajan za borbu protiv upalnih procesa u organizmu.

2. ORASI

Orašasti plodovi sadrže najkorisnije elemente u tragovima za naš mozak - zdrave masti. Ishrana bogata mononezasićenim masnim kiselinama pozitivno utiče na učenje i pamćenje.

Orah
foto: Profimedia

Važno je da ne preterate sa unosom oraha, jer to može izazvati kontra efekat i orašasti plodovi su visokokalorični. Dnevna doza je oko 13g dnevno.

3. BOROVNICA

Najbolje bobičasto voće za pamćenje. Podstiče obnavljanje nervnih ćelija - sadrže mangan, vitamine A, B, C i K. najbolje je d aih konzumirate sveže, ali možete ih upotrebiti i u sokovima, smutijima, voćnim salatama. Užina za mozak i jačanje imuniteta.

Borovnica
foto: Shutterstock

4. CRNA ČOKOLADA

Odlična da nas razbudi i podigne šećer, crna čokolada poboljšava dotok krvi u mozak, smanjuje stres i dobro deluje kad imate tremu. To je sve zbog serotonina, poboljšava raspoloženje i smanjuje anksioznost. Mnog studenti znaju koliko je dobro pred ispit pojedti kockicu crne čokolade.

Crna čokolada, Čokolada, Tamna čokolada
foto: Profimedia

5. LOSOS

Ova riba je korisna u sadržaju omega-3 masnih kiselina, dokozaheksaenske kiseline. Elementi u tragovima lososa omogućavaju neuronima da rade još efikasnije. Da bi se sačuvao integritet hranljivih materija, preporučuje se konzumiranje lososa na žaru ili na pari.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs