7 METODA PODMLAĐIVANJA MOZGA: Neurolozi smatraju da ćete zahvaljujući ovome biti "bistri u glavi" kada pređete 70 godina

Nekoliko naučnih studija otkrila je metode koje pomažu da mozak ostane aktivan i u poznim godinama

Saveti stručnjaka
13:52h Autor:
7 METODA PODMLAĐIVANJA MOZGA: Neurolozi smatraju da ćete zahvaljujući ovome biti "bistri u glavi" kada pređete 70 godina
7 metoda podmlađivanja mozga, Foto: Profimedia

Sačuvajte svežinu mozga i u poznim godinama tako što ćete isprobati neku od ovih 7 metoda.

Dakle, evo sedam načina da ubrzate rast novih neurona u bilo kom uzrastu:

1. Naučite da svirate bilo koji muzički instrument

Sviranje muzičkih instrumenata može značajno poboljšati brzinu razmišljanja i sposobnost asimilacije novih informacija. A za ovo nije potrebno da savladate instrument na virtuoznom nivou, dovoljno je da prihvatljivo svirate određeni instrument.

Redovno sviranje muzičkih instrumenata čini za mozak ono što vežba čini telu. Stalna i dugotrajna praksa sviranja bilo kog muzičkog instrumenta značajno poboljšava sposobnost rešavanja svakodnevnih problema, povezujući praktičnu stranu svesti sa kreativnom stranom.

Štaviše, kada deca sviraju muzičke instrumente, to čak može povećati njihov IQ! Rezultati studije u kojoj su učestvovala deca predškolskog uzrasta pokazali su da su oni koji su naučili da sviraju klavir imali veću inteligenciju od onih koji nisu svirali nijedan muzički instrument.

Umorna žena, Bolesna žena, Zabrinuta žena, Starija žena
foto: Shutterstock

2. Napunite mozak kiseonikom

Hodanje, trčanje, ples, plivanje i vožnja bicikla su primeri odličnih aerobnih vežbi. A upravo su to vežbe koje mogu pomoći telu u formiranju novih neurona koji poboljšavaju stanje i mogućnosti centralnog nervnog sistema.

Kako su to uradili? Jednostavno: takve vežbe poboljšavaju cirkulaciju krvi u svim organima tela, ne zaobilazeći mozak. Pored toga, oni pomažu u jačanju zidova postojećih krvnih sudova i promovišu formiranje novih. Poboljšavajući cirkulaciju krvi u mozgu, poboljšavate i njegovo snabdevanje kiseonikom, što pomaže u stvaranju novih neurona u mozgu.

3. Pomerite noge!

Neka istraživanja sprovedena na životinjama sa aktivnim životnim stilom pokazuju da ako aktivnije „pokrećemo noge“, to takođe može ubrzati proces povećanja broja neurona u regionima mozga odgovornim za pamćenje i učenje.

Što se češće krećete, to je intenzivnije formiranje neurona u mozgu. I to je sasvim logično, jer svako hodanje stimuliše mozak, jer on mora da obrađuje informacije o svetu oko sebe, izvlači zaključke iz toga, i istovremeno zapamti da se kreće u pravom smeru.

Muškarac, Kafana, Srbija, Rakija
foto: Profimedia

4. Vežbajte ne samo svoje telo, već i um

Meditacija, joga, vežbe svesnosti koje holistički jačaju telo i um, u velikoj meri poboljšavaju sposobnost mozga da obavlja zadatke i donosi odluke i stimulišu mnoge druge delove mozga.

5. Jedite ispravno

Naučnici su dugo tvrdili da su masne kiseline poput omega-3 izuzetno važne za pravilno funkcionisanje mozga. Oni su aktivno uključeni u održavanje tonusa i obnavljanje područja mozga odgovornih za pamćenje i učenje novih stvari (kora velikog mozga i hipokampus). Ali mozak nije u stanju da sam proizvodi omega-3, zbog čega ih morate uključiti u svoju ishranu.

Trenutno postoji veliki broj naučnih studija koje dokazuju da konzumiranje hrane koja sadrži dovoljne količine omega-3 kiselina ne samo da usporava odumiranje neurona, već i podstiče stvaranje novih. I takođe poboljšavaju raspoloženje. Kada nivoi masnih kiselina u vašem telu padnu ispod normalnog, veća je verovatnoća da ćete biti skloni depresiji i poremećajima spektra anksioznosti.

Takođe je važno osigurati da vaša ishrana bude bogata vlaknima, voćem i povrćem. Sve ovo doprinosi zdravlju vašeg gastrointestinalnog trakta, koji stvara zdravo okruženje za simbiotske mikroorganizme koji žive u njemu.

Deda, Deka
foto: Shutterstock

6. Napišite knjigu

Objavljeni 2018. godine, rezultati studije u kojoj su naučnici merili obim mozga najkreativnijih i najzanimljivijih pisaca današnjice pokazali su da u poređenju sa običnim ljudima, oni imaju znatno više sive materije (a samim tim i više neurona) u oblastima mozga odgovornim za kreiranje, organizacija i analiza ideja.

Drugim rečima, sve oblasti u koje morate biti uključeni da biste napisali dobru (ili barem pristojnu) knjigu. A kreativni pisci, moraju da koriste mozak u zadacima koji razvijaju dugoročnu memoriju.

7. Iskoristite svoju kreativnu stranu!

Čak i ako pisanje dugih tekstova nije vaša jača strana, preostaje vam crtanje, amatersko pozorište, izmišljanje i mnoge druge kreativne aktivnosti, a sve to može poboljšati vaš mozak.

Kreativnost je jedna od stvari na koju vaš mozak troši najviše energije, a samim tim i jedna od stvari koja ga najviše stimuliše. Kreativnost je karakteristična za čovečanstvo u celini, jer je od davnina doprinosila njegovom razvoju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs