neodoljivo!

3 NAJOMILJENIJA RUČKA U JUGOSLAVIJI KOJA SU SE JELA U SVAKOJ KUĆI: Odmah bi nestala sa stola, a UKUS SE I DALJE PAMTI

Ova 3 omiljena ručka u Jugoslaviji su se često nalazila na trpezama, a jedemo ih i danas uz sećanja na lepe momente uz tog vremena.

Recepti
12:33h Autor:
3 NAJOMILJENIJA RUČKA U JUGOSLAVIJI KOJA SU SE JELA U SVAKOJ KUĆI: Odmah bi nestala sa stola, a UKUS SE I DALJE PAMTI
3 omiljena ručka u Jugoslaviji, Foto: Shutterstock

Jugoslavija je bila zemlja sjajne kuhinje, a domaćice su znale i u teškim vremenima da za svoju porodicu naprave lep ručak od namirnica koje su imale kod kuće. Neka jela su se posebno izdvojila, te ih i danas vrlo rado jedemo, dok nas miris i neodoljiv ukus podsećaju na detinjstvo i lepe porodične trenutke.

Punjene paprike
foto: Shutterstock

1. PUNJENE PAPRIKE

Potrebni sastojci:

  • svinjska mast
  • 2 veće glavice crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 500 g mlevenog svinjskog mesa
  • 2 šolje pirinča
  • oko 30 suvih ili svežih paprika
  • 1,5 kašika brašna
  • so, suvi začin, biber, mlevena paprika

Priprema:

Na masti dinstajte luk i šargarepu sa malo soli. Kada se luk i šararepa izdnstaju dodajte meso i upržite, zatim u to dodajte pirinač. Začinite solju, suvim začinom, mlevenom paprikom i biberom po ukusu, i fil za punjenje paprika je spreman.

punjene paprike, Posne punjene paprike
foto: Shuterstock

Paprike punite kafenom kašikom, nemojte ih previše puniti jer će pirinač tokom kuvanja narasti, pa će Vam fil ispadati iz paprika. Ukoliko koristite sveže paprike, vrh odsecite i očistite ih od semenki. Kada završite sa punjenjem, paprike poređajte u dublju šerpu, nalijte vodom i kuvajte na ringli, na temperaturi srednje jačine. Vreme kuvanja je oko 40 minuta, ali svaka domaćica voli da se sama uveri da li je jelo skuvano. Kašičicom uzmite malo fila iz paprike, i proverite da li je pirinač skuvan. Kada se uverite da je jelo gotovo spremite zapršku.

Kada ih prelijete zaprškom, šerpu ubacite u rernu i paprike pecite dok sva voda ne ispari. Trik ove bake je da ih „dobro zapeče“ za puniji i jači ukus.

Krompir
foto: Shutterstock

3. RESTOVAN KROMPIR SA MESOM

Potrebno:

  • 1 kilogram krompira
  • 2 veće glavice crnog luka
  • meso (juneće, svinjsko ili živinsko)
  • so
  • biber
  • crvena mlevena paprika
  • peršunov list
  • ulje ili mast

Priprema:

Oprati krompir i neoljušten skuvati u malo posoljenoj vodi. Ocediti ga i dok je još vruć oljuštiti. Krompir zatim iseći na kockice ili grubo izdrobiti viljuškom. Meso isitniti na kocke. Crni luk oljuštiti, iseći na kockice i propržiti na vrelom ulju ili masti, da porumeni.

U propržen luk dodati isitnjeno meso i zajedno pržiti 5-6 minuta, ukoliko se radi o već ranije pripremljenom mesu, a ako je sirovo pržiti dok ne omekša. Posoliti, pobiberiti, dodati pola kašičice crvene sitne paprike i sitno seckani peršunov list.

Pomešati isitnjen krompir sa isprženim lukom i mesom, pa na slabijoj vatri još kratko propržiti. Restovani krompir poslužiti uz salatu.

Napomena: Restovan krompir na ovaj način najčešće pripremam kada preostane meso od prethodnog ručka, bilo da je kuvano, dinstano ili šnicle.

Gulaš
foto: Shutterstock

3. SRPSKI GULAŠ

Potrebno je:

  • 500 g svinjskog mesa
  • 3 veće glavice crnog luka
  • 1 kašika masti
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • 1 kašičica bibera
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica aleve paprike

Priprema:

U šerpu staviti mast, pa dodati crni luk da se dobro izdinsta, dodati so i po potrebi dodavati vode. Kada luk bude dobro upržen, dodati meso isečeno na kocke i naliti vode, toliko da može lepo da se krčka.

U toku kuvanja po potrebi dolivati vodu. Kada meso bude kuvano, dodati zašine. U posebnu posudu dodati brašno, alevu papriku i 1,5 dl vode, dobro umutiti da nema grudvica i sipati u gulaš. Ostaviti da se kuva još 5 minuta i skloniti sa šporeta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs