Ovo su starinski kolač, koji mogu dugo da stoje. Nekada su se obavezno pripremali za svadbe i novogodišnje-božićne praznike. Šapice se prave sa mašću, jer im to daje onaj poznati osećaj „topljenja“ u ustima. Naravno, mogu se praviti i sa margarinom ili puterom. Peku se posebnim limenim modlicama raznih oblika, koje se prodaju u limarskim radnjama ili na pijaci.
Sastojci:
- 250 gr svinjske masti
- 250 gr šećera
- 3 jaja
- 250 gr mlevenih oraha
- 500 gr brašna tip 400
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Umutite mast, šećer i jaja. Sad dodajte brašno i orahe, pa dobro izradite testo. Kalupe podmažite mašću i pospite brašnom, pa ih punite testom, ne sasvim do vrha, jer će šapice tokom pečenja narasti. Treba dobro utisnuti testo, da bi odlivak bio što bolji.Ređajte šapice u pleh i pecite na 180 stepeni oko 15 do 20 minuta. Pečene šapice izvadite iz kalupa, uvaljajte u šećer u prahu, zamirisan vanilom.
(Sećanja.com)