AKO CRNI LUK OVAKO SPREMAMO, UNIŠTAVAMO NJEGOVE ZDRAVE SASTOJKE: Greška koju pravi većina nas

Svima je poznata činjenica da termička obrada namirnica dodatno umanjuje njihova nutritivna i lekovita svojstva, ali kada obrađujemo namirnice, koliko smemo da ih džimo "na vatri"

Recepti
Autor:
AKO CRNI LUK OVAKO SPREMAMO, UNIŠTAVAMO NJEGOVE ZDRAVE SASTOJKE: Greška koju pravi većina nas
Dinstanje crnog luka, Foto: Shutterstock

Postoje namirnice poput krompira koje ne mogu da se jedu sirove, dok pojedine kiseljenjem postanu još zdravije - poput kupusa.

Međutim, istina je da većina namirnica gubi svoja lekovita svojstva termičkom obradom.

Crni luk, baš kao i beli luk, bogat je blagotvornim supstancama koje utiču na simptome prehlade, imunitet i razne procese u telu.

Ali, ove supstance su osetljive na toplotu i postoji tačna "tačka" preko koje ne bi trebalo da termički obrađujete ovu namirnicu, što važi i za kiseli kupus, piše Mondo.

Crni Luk
foto: Shutterstock

Crni luk sadrži flavonoid kvercetin, koji pomaže procesima koji kontrolišu nivo šećera u krvi, štite zdravlje srca i smanjuju upale. Kvercetin se aktivira toplotom, što znači da je dobra ideja da propržite ili pečete crni luk. Ali, nutricionisti upozoravaju da ovaj proces sme da traje najduže pet minuta! Nakon tog momenta, termička obrada počinje da uništava ovu supstancu.

Dakle, ako želite da iskoristite maksimum iz crnog luka, propržite ga kratko. Ako ga koristite u jelima koja se dugo kuvaju, kao što su supe, čorbe ili razna jela s mesom, znajte da nećete dobiti najveću moguću količinu zdravih sastojaka iz njega.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs