Blitva i krompir na dalmatinski način
Potrebno: 400 grama blitve, pola kilograma krompira, 3 kašike maslinovog ulja, 3 čena belog luka.
Priprema: Krompir očistite, iseckajte na kocke pa stavite u slanu vodu da se kuva. U poseban tiganj stavite ulje i svežu blitvu pa kada blitva (svene) dodajte joj so i biber i beli luk pa pustite da se još malo krčka. Kada se skrčka blitva dodajte kuvan krompir i sve još malo začinite i promešajte.
Restovan krompir
Potrebno: 500 grama krompira, 2 glavice crnog luka, 3 kašike ulja, so i biber.
Priprema: Krompir očistite i skuvajte. Crni luk propržite na ulju pa mu dodajte krompir. Sve zajedno još malo prodinstajte, začinite i po želji dodajte peršun.
Kroketi od krompira
Potrebno: 500 g krompira; 200 grama brašna; 40 grama margarina; 50 ml vode; so, začini, 200 g susama, 150 grama biljnog kačkavalja.
Priprema: Krompir očistite pa skuvajte u vodi. Zatim napravite pire od krompira, margarina i začina. Zatim dodajte malo vode i brašna pa umesite testo. Testo razvaljajte po kuhinjskoj ploči, isecite, na svaku komad stavite kačkavalj pa oblikujte loptice.
Loptice uvaljajte u susam pa pržite u dubokom ulju. Kada loptice postanu zlatne, vadite ih na papirni ubrus i pustite da se ocedi višak ulja.
Uživajte!
Stil.kurir.rs Krompir na bugarski način: Odličan prilog uz svako jelo! (RECEPT, VIDEO)