HAJDUČKA ŠUBARA - RASKOŠNA SRPSKA VEČERA: Pravo gurmansko iskustvo koje nikad nećete zaboraviti

Tradicionalna punjenja pogača na srpski način obiluje mesom i začinima

Recepti
Autor:
HAJDUČKA ŠUBARA - RASKOŠNA SRPSKA VEČERA: Pravo gurmansko iskustvo koje nikad nećete zaboraviti
Punjena hajdučka šubara, Foto: Pritnscreen/youtube

Jaka, bogata, aromatična - sve je to punjena pogača na srpski način kojoj niko ne može da odoli.

Sastojci

Za testo:

  • 400gr. brašna
  • 20gr. kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike ulja
  • 150-180ml. vode

Za fil:

  • 500-600gr. mešanog mesa
  • Lovorov list, so, biber, beli luk, suvi začin, ulje
  • 1 crni luk
  • 400gr. šampinjona
  • 300gr. dimljene slanine
  • 2-3 paprike
  • 1 papričica
  • 1 jaje
  • 200gr sira
    hajdučka šubara
    foto: Pritnscreen/youtube

Priprema: Umesiti testo za hajdučku šubaru tako što ćete aktivirati kvasac, a potom dodati brašno, so i vodu. Dodati ulje pa umesiti jufkice.

Fil napravite tako što ćete propržiti meso. Dodate 2 lista lovora, prelijte sa 1 dcl vode, poklopite i ostavite da se meso krčka. Dodajte crni luk i 300 grama šampinjona, a zatim sve to dodajt emesu. Posle dodajte i slaninicu, začine... Pogaču punite tako što pravite 2 korice od napravljenog testa. Prvo testo stavljate na dno tepsije, zatim naravite pletenicu kojom ćete napraviti ivice pogače, a onda u sredinu istresite čitav fil.

Premažite testo umućenim jajetom. Pecite pogaču na 180 stepeni Celzijusa oko pola sata. Kada je izvadite iz rerne, po vrhu stavite kačkavalj, a onda je varatite u rernu da se još malo zapeče. Ukrasite je i poslužite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs