Sezona slava je uveliko u toku, te se pripremaju razne svečane trpeze. Kako su dame uvek u potrazi za nekim novim receptima, posebno za predjelo, koje i izgleda najdekorativnije, ovoga puta smo za vas odabrali jednu zanimljivu posnu slanu tortu.
Naime, svako ko je probao, nije mogao da se zaustavi na jednom parčetu, jer neodoljiv ukus ove slane torte prosto očarava!
Neophodni sastojci:
- 3-4 struka mladog crnog luka
- 700 gr spanaća
- ulje
- so
- biber
Biskvitni deo (mera sa malom šoljicom za kafu):
- brašno
- mineralna voda
- ulje
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice sode bikarbone
Fil:
- 1kg šampinjona
- 200gr susama
- 350 - 400gr posnog majoneza
Dekoracacija:
- 100 gr posnog kačkavalja
Način pripreme:
Iseckajte luk, pa ga zatim prodinstajte na malo ulja. Potom u tiganj dodajte očišćeni, opran i iseckan spanać.
Dok čekate da spanać bude gotov, uzmite jednu posudu i u nju stavite tri i po šoljice brašna, jednu i po šoljicu ulja i dve i po šoljice mineralne vode. U smesu dodajte dve ravne kašičice soli i sode bikarbone i malo bibera. Sve sastojke sjedinice žicom za mućenje.
Zatim u spanać dodajte soli i sačekate da još malo vode ispari. Za to vreme možete uključiti rernu da se zagreje na dvesta stepeni.
Prohlađeni spanać i luk ćete sjediniti sa smesom koju ste pripremili u činiji. Dobijenu masu za biskvitni deo izručite u pleh i pecite oko 25 do 20 minuta.
Dok se biskvit peče, napravite fil od pečuraka. Stavite ih u tiganj, gde ste prethodno dodali malo ulja i dobro ih ispržite. Dodajte i malo soli i bibera. Potom odložite šampinjone u jednu posudu da se prohlade. Za to vreme susam, takođe, propržite i stavite ga u pečurke, ali jedan mali deo ostavite za dekoraciju. U fil sa pečurkama dodajte 350 - 400 gr posnog majoneza i sve lepo sjedinite.
Na biskitni deo rasporedite dobijeni fil, a potom dekorišite sa posnim kačkavaljem i susamom.