Sastojci za osnovnu smesu:
1200 g krompira, 400 g krekera, 250 g posnog majoneza, so, 3 čena belog luka
Priprema:
Krompir ogulite i skuvajte sa belim lukom. Vodu ostavite jer u njoj možete odmah da skuvate šećerac (5 minuta) i kada i njega izvadite iz vode u istoj skuvajte i spanać (5 minuta). Beli luk izvadite jer nam je poslužio samo za blagu aromu. Vreo krompir izgnječite kao za pire i ostavite da se smlači. Dodajte mlevene krekere, majonez i sve rukom dobro sjedinite. Dobije se oko 1500 g testa, tako da za svaki rolat je potrebno oko 500 g.
Ostali sastojci mogu biti po vašem ukusu. Evo nekih kombinacija:
1.rolat
1 kašičica kurkume (za testo), 50 g spanaća, 100 g posnog majoneza, so po ukusu
Testo izmesite sa kurkumom. Između dva pek papira razvaljajte oklagijom, sklonite gornji papir pa premažite iseckanim spanaćem u koji ste umešali majonez i malko posolili. Umotajte uz pomoć papira i ostavite do sutradan.

2.rolat
1 kašika origana(za testo), 3 kašike kečapa, 180 g tunjevine
Testo umesite sa origanom i kao i predhodni razvucite oklagijom. Izmešajte tunjevinu i kečap pa premažite i urolajte. Ostavite da se hladi.
3. rolat
3 kašike ajvara (za testo), 200 g kukuruza šećerca, 100 g majoneza
Testo umesite sa ajvarom, razvucite. Izmešajte majonez i kuvani kukuruz, premažite, urolajte pa na hlađenje.
Rolate isecite i poslužite.

U videu pogledajte kako ceo proces pravljenja izgleda: