Kajzeršmarn ili carske mrvice su poslalstica koju svako može da napravi. Poreklo recepta vezujemo za Austriji, gde se tradicionalno poslužuje sa toplim kompotom od šljiva, ali se serviraju i sa pireom od jabuka. Naravno, sve varijacije dolaze u obzira,a mi vam donosimo jednu sa šumskim voćem.
Sastojci za 2 osobe:
- 4 jaja
- 1,5 dl mleka
- prstohvat soli
- 100 g šećera u prahu
- 120 g brašna
- malo karamel-vanila šećera
- ulje za prženje
Prilog:
- 300 g smrznutog šumskog voća
- 4 kašike šećera
Način pripreme:
1. Napraviti preliv od smrznutog voća i šećera. U odgovarajuću posudu dodati voće i šećer i kuvati dok se šećer ne otopi.
2.Odvojiti žumance od belanaca. U belanca staviti prstohvat soli i umutiti čvrst sneg.
3.U drugoj posudi umutiti prvo žumanca, mleko, šećer u prahu i karamel-vanila šećer. Kada se svi sastojci sjedine dodati brašno i dobro promešati. U ovu masu lagano umešati belanca da se dobije vazdušasta masa.
4.U dobro zagrejan tiganj sa malo ulja, sipati masu i peći, prvo jednu pa drugu stranu, nakon toga drvenim varjačama usitniti testo na sitne komade i još malo pržiti dok ne porumeni.
5.Servirati na odgovarajući tanjir, posuti šećerom u prahu i prelivom od voća.