Potrebni sastojci:
3 do 4 veze listova spanaća, očišćenih (oko 1 kilogram) 30 g maslaca pola glavice luka, iseckanog 4 čena belog luka, sitno iseckanog 115 g krem sira 120 ml mleka prstohvat mlevenog muskatnog oraščića krupna so i mleveni biber
Priprema: Zagrejte veliki lonac s vodom koju ste prethodno posolili. Dodajte spanać i kuvajte dok ne uvene, oko 1 minut. Ocedite uz pomoć cediljke i ispirajte pod mlazom hladne vode dok se ne ohladi. Nakon toga ocedite spanać tako da uklonite što je više moguće tečnosti, a nakon toga ga iseckajte i ostavite sa strane.
U velikom tiganju zagrejte maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i beli luk, a potom začinite solju i biberom. Dinstajte, povremeno mešajući, dok luk ne omekša, 3 do 5 minuta.
Dodajte krem sir i mleko, kuvajte uz mešanje dok se krem sir ne otopi i postane gladak. Umešajte spanać. Dinstajte na umerenoj vatri dok se smesa ne zgusne, 8 do 10 minuta. Dodajte muskatni oraščić; začinite solju i biberom po ukus.
Dodatni savet: Kada pripremate spanać, prilikom čišćenja uklonite i bacite žuto lišće i tvrde stabljike. Spanać može biti pokriven grudvicama pa ga je dobro prilikom pranja dobro isprati u nekoliko voda sve dok na dnu posude više nema nečistoće.