Umesto jaja, ova salata sadrži avokado, što doprinosi tome da bude još kremastija u odnosu na originalnu Cezar salatu. Dresing koji napravite za nju ide odlično uz sveže zeleno povrće i testeninu, ali može se i koristiti za umakanje pereca, pita hleba, tortilja čipsa i drugih vrsta povrća.
Sastojci:
- Za dresing:
- 1/4 šolje dižonskog senfa
- 1/4 šolje sveže ceđenog limunovog soka
- 2 kašike Vorčester sosa
- 2 manja avokada, oljuštena i očišćena
- 1 kašika izgnječenog belog luka
- 2 kašičice namaza od inćuna (nije obavezno)
- 1/4 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1/2 šolje sitno rendanog parmezana, i još malo za serviranje
- 1/4 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
- Za salatu:
- Oko 200 grama testenine, fusili ili pene
- 2 glavice rimske zelene salate (romana)
- 1 i po šolja krutona
Priprema:
U blender stavite senf, limunov sok, Vorčester sos, avokado, beli luk i namaz od inćuna i dobro izblendajte. Dok blender radi, polako dodajte maslinovo ulje, a po završetku sipajte sve u jednu činiju u koju ćete dodati i rendani parmezan i biber.
Stavite veliku šerpu vode da proključa i dodajte testeninu. Kuvajte tako da ostane al dente, 8 do 10 minuta, ili u skladu sa uputstvima na pakovanju. Procedite i sipajte u čistu veliku činiju da se ohladi.
Isecite zelenu salatu na komade oko 3 cm i dodajte ih u činiju sa testeninom. Sipajte dresing preko toga i dobro promešajte sve sastojke.
Dodajte tome i krutone i ukrasite parmezanom. Možete poslužiti odmah, ili staviti u frižider da se rashladi, poklopljeno.
Savet plus:
Ukoliko nećete salatu poslužiti odmah, nemojte da dodajete krutone u činiju jer će postati gnjecavi. Salatu prekrijte plastičnom folijom i držite u frižideru do 48 sati.
Prijatno!