CEZAR SALATA NA DRUGAČIJI NAČIN: Ubacite omiljenu testeninu i dobićete ukusan u osvežavajuć ručak! (RECEPT)

Postoji bezbroj varijacija na temu kada su u pitanju salate, a tokom leta se često odlučujemo za njih jer su laganije za pripremu i obično ne podrazumevaju predugu termičku obradu, odnosno dodatno zagrevanje doma. Neko više voli hrskavu zelenu salatu sa dodacima, a neko salatu sa testeninom, ali one se mogu iskombinovati u jednu zanimljivu i osvežavajuću varijantu Cezar salate.

Recepti
Autor:
CEZAR SALATA NA DRUGAČIJI NAČIN: Ubacite omiljenu testeninu i dobićete ukusan u osvežavajuć ručak! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Umesto jaja, ova salata sadrži avokado, što doprinosi tome da bude još kremastija u odnosu na originalnu Cezar salatu. Dresing koji napravite za nju ide odlično uz sveže zeleno povrće i testeninu, ali može se i koristiti za umakanje pereca, pita hleba, tortilja čipsa i drugih vrsta povrća.

Sastojci:

  • Za dresing:
  • 1/4 šolje dižonskog senfa
  • 1/4 šolje sveže ceđenog limunovog soka
  • 2 kašike Vorčester sosa
  • 2 manja avokada, oljuštena i očišćena
  • 1 kašika izgnječenog belog luka
  • 2 kašičice namaza od inćuna (nije obavezno)
  • 1/4 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 1/2 šolje sitno rendanog parmezana, i još malo za serviranje
  • 1/4 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
  • Za salatu:
  • Oko 200 grama testenine, fusili ili pene
  • 2 glavice rimske zelene salate (romana)
  • 1 i po šolja krutona

Priprema:

U blender stavite senf, limunov sok, Vorčester sos, avokado, beli luk i namaz od inćuna i dobro izblendajte. Dok blender radi, polako dodajte maslinovo ulje, a po završetku sipajte sve u jednu činiju u koju ćete dodati i rendani parmezan i biber.

Stavite veliku šerpu vode da proključa i dodajte testeninu. Kuvajte tako da ostane al dente, 8 do 10 minuta, ili u skladu sa uputstvima na pakovanju. Procedite i sipajte u čistu veliku činiju da se ohladi.

Isecite zelenu salatu na komade oko 3 cm i dodajte ih u činiju sa testeninom. Sipajte dresing preko toga i dobro promešajte sve sastojke.

Dodajte tome i krutone i ukrasite parmezanom. Možete poslužiti odmah, ili staviti u frižider da se rashladi, poklopljeno.

Savet plus:

Ukoliko nećete salatu poslužiti odmah, nemojte da dodajete krutone u činiju jer će postati gnjecavi. Salatu prekrijte plastičnom folijom i držite u frižideru do 48 sati.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs