Kako se približavamo plaži, pripreme su užurbane. Šta pod tim podrazumevamo? Uravnotežena ishrana, puno vode, vežbanje, promena navika i što zdraviji izbori. Rekli bismo da će ovo biti naša svakodnevica u bliskoj budućnosti. Međutim, ono od čega nikako ne želimo da se oprostimo su lagani, ali istovremeno eksplozivni ukusi naših omiljenih jela. Iz tog razloga, takođe razbijamo mitove i stereotipe, predlažući vam 2 neodoljive salate, kojima definitivno nećete moći da odolite i možete ih pripremiti za samo 10 minuta.
Osvežavajuća salata od nara, narandže i paradajza
Potrebno vam je:
- 200 g spanaća
- 200 g rukole
- 200 g zelene salate
- 1 šolja nara
- 1 šolja krutona
- 1 isečena pomorandža
- 50 g sušenog paradajza, isečenog
- Seme susama
Za preliv
- 1/3 šolje maslinovog ulja
- 2 kašike soka od pomorandže
- 2 kašike soka od limuna
- 1 kašika balzamiko sirćeta
- 30 ml meda
- So i biber
Stavite spanać, rukolu i zelenu salatu u veliku posudu i izmešajte. Dodajte nar, narandžu, sušeni paradajz, krutone i seme susama. Zatim pripremite preliv i prelijte salatu.
Letnja salata sa voćem i kozjim sirom
Potrebno vam je:
Za preliv:
- 1 kašika senfa
- 1 kašika meda
- so
- biber
- 50 ml. balzamiko sirćeta
- 100 ml suncokretovog ulja
- Za salatu
- 1 tikvica
- 1/2 krastavca
- 1 šargarepa
- 1 nektarina
- 150 gr. miks salata
- 100 gr. kozji sir
- 100 gr. jagoda
U činiji pomešajte sastojke za preliv i mešajte ručnim blenderom. Zatim tikvice, krastavac i šargarepu isecite na tanke listiće i stavite ih u posudu sa hladnom vodom i ledom. Ostavite ih u frižideru 2 sata, da postanu hrskaviji. Procedite povrće, iseckajte nektarinu i dodajte u tiganj. Prelijte prelivom i pomešajte sve sastojke. Na kraju dodajte sir, jagode i uživajte u obroku.
Prijatno!