Znate već, one šećerlemaste, preterane, kičaste. One kakve ste možda dobili za proslavu šestog rođendana umesto barbrike sve sa kosom u šlagu. Upravo takve torte sada proživljavaju svoju renesansu, a kako smo sada ipak malo mudriji od prosečnog predškolarca, moramo priznati da ove šećerne kreacije imaju svog šarma. Ljubičasto uz ružičasto, može i narandžasto, dva reda zelene i venčić od kandiranih višanja. Očigledno sve ide sa svime i to nas na neki čudni način u ovom trenutku teši. Ali odakle ovaj čudesni trend? Poređenja radi samo pre nekoliko godina u poslastičarstvu je vladao trend „golih torti“, koje su bile aposlutno svedene i decentne i, zapravo, anti-dekorisane.
Minimalizam je, posle godina suverene vladavine baš svakim aspektom života, napokon pokazao znake posustajanja, a ljubitelji maksimalizma iskoristili su priliku da se brže bolje ispišu sa filozofije Marie Kondo i ponovo napune stan i život nepotrebnim tričarijama. Pa ako je sve na svetu trenutno neizvesno, neka ono izvesno bude da smo okruženi ukrasima koji nam na lice donose osmeh. Retro look ove lude torte zapravo duguju čikaškom poslastičaru Dejvi Mekinli Viltonu koji je od 1929. godine počeo da drži časove ukrašavanja torti po Americi. Uskoro je ceo metod „Wilton Method“ inspirisan Marijom Antonetom dobio naziv po njemu, a njegova porodica otvorila je školu Wilton School of Cake Decorating. Posle Drugog svetskog rata, kompaniji je već toliko dobro išlo da su lansirali katalog sa trikovima za dekoraciju, a i dan danas na stotine hiljada ljudi završi njihov kurs svake godine.
Pedesetih godina XX veka dekoracija torti je postala popularna zanimacija jer su ljudi napokon imali više vremena da budu kod kuće, a slično nam se dogodilo i posle nekoliko meseci karatina na svetskom nivou. Postoji globalna težnja za nostalgičnim eskapizmom na svaki način, od vraćanja hobijima i radu sa rukama, preko trenda „cottagecore“ do svetlucavog seksipila ranih dvehiljaditih godina. Što se kaže, birajte svog borca. Možda nije loše da krenemo od preteranih ciklama kreacija koje imaju jednako dobar ukus isto koliko izgledaju otkačeno i preterano. Pa, prijatno!