saznajte više

ŠTA JE TO ŠTO NE MOŽETE DA PODNESETE DA VAS OKRUŽUJE: Pre nego što krenete u renoviranje postavite sebi ovih 5 pitanja !

Za neke renoviranje predstavlja praznu stranicu, prostor koji je potrebno ispuniti kreativnošću i uzbuđenem, dok je za većinu to zastrašujuć projekat koji ne budi radost. Odakle početi?! Kako da sistematizujete stotinu različitih elemenata u glavi pre nego što predate karticu i kupite gomilu građevinskog materijala i novi nameštaj? Da li treba da se pomolimo da rezultat svega toga bude dobar?

Enterijer
Autor:
ŠTA JE TO ŠTO NE MOŽETE DA PODNESETE DA VAS OKRUŽUJE: Pre nego što krenete u renoviranje postavite sebi ovih 5 pitanja !
Instagram / em_henderson, Foto: Instagram / em_henderson

Bilo da kompletno menjate enterijer, ili samo osvežavate postojeći, postoje pitanja koja će vam pomoći da shvatite šta tačno želite i adekvatno odredite ciljeve i rokove. I najbitnije da se saberete oko budžeta, jer renoviranje ne mora pojesti sav svoj novac. Ključ leži u određivanju prioriteta i morate imati vere u svoju viziju. Jer u ovom slučaju ne postoje pogrešni odgovori, samo izbori.

DA LI JE OKEJ DA SPORO NAPREDUJEM I SA RADOVIMA I SA BUDŽETOM I SA REZULTATIMA?

Vrlo mali broj ljudi raspolaže sa adekvatnim budžetom na početku renoviranja, zato je okej da se pomirite da će neke stvari ići malo sporije i da je to sve deo procesa. Ako imate strpljenja i predvidite određena kašnjenja to vam na duže staze može uštedeti i novac i živce. Pravljenje liste po redu prioriteta može značajno da vam pomogne. A zatim se bacite na posao, task po task.

DA LI STE ISKRENI PREMA SEBI KADA JE U PITANJU VAŠ NAČIN ŽIVOTA?

Pre svega, ovo je bitno pri izboru novih materijala, tkanina i ostalih dizajn elemenata. Ključno je da se odlučite za one koji su najbolji za vas i vaše ukućane. Pre nego što se odlučite za pločice, na primer, istražite kako podnose protok vremena i razmislite da li je to nešto sa čim možete da živite. Razmislite kako vam izgleda jedan dan, šta bi vam olakšalo život i šta su stvari bez kojih ne biste pregurali dan. Način života će vam dati mnogo odgovora kad su odluke za enterijer u pitanju. Ako volite da vam stan uvek izgleda drugačije, velike komade uzmite u neutralnim bojama, pa se kasnije igrajte sa detaljima.

KOJE SU TO STVARI KOJE NE MOŽETE DA PODNESETE U PROSTORU?

Probajte ovu misaonu vežbu: pretvarajte se da ste se tek uselili. Poenta je da sve ideje „pogledate“ ponovo i da se konektujete sa svojom intuicijom. Kad se uselite u novi prostor uvek postoji ta igrica šta vam se dopada, a šta je bila greška. Bitno je da bar znate šta ne želite, ako već ne možete jasno da odredite šta hoćete.

ŠTA VAM SE DOPADA KAD GLEDATE TUĐE ENTERIJERE?

Ovo je trenutak kada je poželjno da sanjamo. Da li postoje neki prostori koji su ostavili utisak na vas? Razmišljajte šire od boja i dizajna. Mislite o osećanjima, sećanjima, putovanjima, sobama u kojima ste odsedali. Razmislite šta vam se tu dopalo, koji elementi su vam ostali u pamćenju. Izađite iz Instagram algoritma koji vam konstatno servira sličan sadržaj i pokušajte da se setite primera iz realnog života u kojima ste uživali. Kad shvatite šta neki prostor čini jednistvenim biće vam lakše da osmislite svoj.

KAKO ĆETE UKLJUČITI ELEMENTE VAŠEG LIČNOG STILA U NOVI ENTERIJER?

Pogledajte ponovo sve slike koje ste snimili na Pinterestu i Instagramu i razmislite šta vam se konkretno dopada na tim slikama. Budite vrlo detaljni i sve zapišite. Kad vam se nešto dopada i kad odlučite da živite s tim su dve vrlo različite odluke. Ono što vam se dopada na oko, ne mora da znači da će vam se dopadati i kakve vam osećaje budi kad je sastavni deo vašeg života. Pokušajte da nađete balans između toga.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs