VAžna lekcija

Naučite ih na vreme: Lekcije o novcu koje svako dete treba da zna!

Decu biste trebali  još od malih nogu da naučite kako da rasporede i uštede novac kako bi kasnije bolje upravljali sopstvenim finansijama

Vaše dete & vi
Autor:
Foto: Shuterstock

 

Decu bismo od malih nogu trebali da učimo kako da štede novac i na koji način ga je najbolje rasporediti. Na ovoj važnoj lekciji vaša  deca će vam jednog dana biti zahvalna, jer će znati na najbolji način da upravljaju sopstvenim finansijama.

 

Novac ne raste na drvetu


Kada vas vaša deca posmatraju kao  podižete gotovinu na bankomatu, stiču utisak da je do novca lako doći – dovoljno je tek stisnuti neko dugme i novčanice same ispadaju iz automata.

 

Objasniti im koliko se vi trudite i raditi kako biste dobili taj novac.

 

Pokažite im kako pametno da troše džeparac


Kako biste ih naučili da pametno raspolažu svojim novcem, dajte im džeparac i pratite na koji način će ga potrošiti.

 

Ako vaše dete kupi igračku koju je slučajno videlo u prolazu u nekom izlogu, zbog čega mu neće ostati dovoljno novca za kupovinu predmeta koji jako želi da ima , na najbolji način će shvatiti koje su posledice nerazumnog, odnosno neplanskog trošenja novca.

 

 

Staklenu teglu sa pirinčem stavite u svaki ormar u kući: Caka zbog koje će vam zavideti svako ko vam uđe u dom!

 

 

Čekanje se više isplati


Parola "kupi sada, plati kasnije" loš je putokaz deci koja će jednog dana kad se osamostale nepromišljeno razmahati kreditnom karticom i tako upasti u dugove i očajnički presipati "iz šupljeg u prazno". Kako biste to sprečili, naučite ih kako se čekanje više isplati.

 

Plansko trošenje novca


Decu treba naučiti da nije mudro odmah potrošiti sav novac koji dobiju. Stoga, pre nego što odete u zajedničku kupovinu, napravite spisak onoga što ćete kupiti, u kojim prodavnicama i koliko planirate da potrošite. Pritom uporedite cene u pojedinim marketima, proverite koji su proizvodi na sniženju i koliko ste pritom uštedeli.

 

Deca će vrlo brzo da shvate sve prednosti planirane kupovine.

 

 

Štednjom novca do nove igračke


Ko štedi marljivo, uvek svega ima – poznata je mudrost koju biste trebali da otkrijete svojim mališanima. Ako je vaše dete poželelo novu igračku, a nema dovoljno novca da je kupi, predložite mu da počne da štedeti novac kojim će moći da ispuni tu želju.

 

Čim prikupi dovoljno novca, odvedite ga u prodavnicu i neka kupi tu , toliko željenu,  igračku. Takvo iskustvo nateraće ga da nastavi da štedi za neku novu igračku, a istovremeno će naučiti  da je štednja odlična stvar!

 

 

Pričala mi moja baka: Evo šta radi dobra majka!

 

 

Vodite bleške o ušteđevini


Važno je za dete da zna gde se nalazi njegov novac, kao i njegov tačan iznos. Naučite mališane da vode beleške o količini novca koji prikupljaju u svojoj kasici. Ako još uvek nisu toliko vešti sa brojevima i slovima, pomozite im u tome.

 

Tako će ujedno moći da pratite u kojem vremenskom periodu su uspeli da  prikupe određenu svotu novca.

 

Sastavite spisak detetovih želja


Mališanima nije ni malo lako da odrede lestvicu prioriteta. Stoga je bezbolnija varijanta da sednete za sto sa njima i napravite spisak onih stvari koje bi oni želeli da kupe svojom ušteđevinom. Pomozite im, pritom sugestijama, kako bi njihov odabir bio što bolji.

 

 

Japanska studija upozorava: WiFI uređaji utiču na plodnost muškaraca

 

 

Zdrava doza kritičnog razmišljanja


Naučite decu da ne veruju slepo šarenim TV reklamama i ukažite im na razne trikove kojima se služe kako bi svoje proizvode što bolje plasirale na tržištu i ostvarile veliki profit.

 

 

Novcem možemo i pomagati, a ne samo kupovati


Naučite decu da jedan deo svoje ušteđevine odvajaju za dobrotvorne svrhe. To će ih naučiti kako  novac može da se iskoristiti, ne samo za kupovinu. već i za pomoć drugima.

 


11 rečenica koje ne smete da kažete detetu: Ne uništavajte dečije samopoštovanje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...