bAŠTOVANSTVO

10 VRSTA POVRĆA KOJE SE SADI TOKOM JUNA I JULA: Još nije kasno!

Ako ste se malo ulenjili tokom proleća i zaboravili da posadite omiljeno povrće, ne očajavajte - još nije kasno

Bašta
13:36h Autor:
Foto: Shutterstock

Neko povrće voli da se sadi/seje ranije, dok pojedine vrste vole da je zemlja topla, te bolji prinos postižu u junu i julu.

Ako niste poranili, donosimo vam 10 vrsta povrća koje možete posaditi tokom letnjih meseci i uživati u plodovima u roku od 30ak dana:

1. Zelena salata /sve vrste

To je toliko otporna biljka da možete (tokom blaže zime) da je gajite tokom cele godine. Letnji meseci su pogodni za sve vrste zelene salate. Jedini nedostatak je što "prerasta" brzo, pa ako želite stalno da je berete, svakih 20 dana morate da sejete nove leje. Staru salatu čupate i bacate, a novu rasađujete.

2. Rotkvice

Verni pratilac zelene salate, ali i brzorastuća kultura. Bukvalno, za nešto više od dvadeset dana od setve, dobićete sveže rotkvice na stolu. Takođe, brzo propadaju pa stalno morate da sejete nove.

3. Mladi luk ili prolećni luk

Jedini neprijatelj su mu crvi, ali i jaka suša. Voli vodu, pa će brzo da raste ako mu obezbedite povoljne uslove.

4. Tikvice

Leto je vreme za sadnju, ali i za konzumiranje tikvica. Osim plodova, možete da jedete i cvetove koji su pravi delikates.

5. Pasulj

Ako sadite kukuruz, uz njega obavezno posejte i pasulj. To su dve kulture koje savršeno rastu zajedno i obožavaju letnje vreme. Ne zahtevaju specijalno mnogo pažnje pa ga možete sejati i daleko od kuće, a povremeno okopati i zaliti.

6. Grašak

Iako mnogi smatraju da grašak treba da se seje dok je još zima, on može da napreduje i leti. Posejte grašak sada i za par meseci dobićete sveže zelene bobice koje možete jesti u salatama - termički neobrađene.

Opet, ako hoćete raniju berbu graška tokom proleća, seme posejte tokom prvih zimskih meseci.

7. Šargarepa

Šargarepa voli dobro zagrejanu zemlju, stoga će tokom jula ili juna ubrzano da raste. Pre setve dobro prekopajte zemljište, posejte šargarepu i redovno je zalivajte. Dobro zalivanje obezbediće brži rast ali i slađe plodove.

8. Cvekla

Takođe je možete sejati u julu ili junu, a brati je za par meseci kao bebi cveklu. Ako je ostavite do septembra i oktobra, dobićete okrugle i velike proizvode.

9. Blitva

Ako posejete sada blitvu, kroz mesec dana ćete brati prve listove. Kasnije (tokom letnjih meseci) posejana blitva može da "prezimi" i prve, nove listove da već početkom ranog proleća.

10. Kupus, karfiol, brokoli

Sve vrste kupusa mogu da se seju i presađuju tokom letnjih meseci i da savršeno donose prinos. Zaštitite ih od biljnih vaši i ne brinite za prinos.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...