Blitva je niskokalorično povrće sa visokim sadržajem magnezijuma, gvožđa, kalijuma i vitamina A, C i K, a ovo tamnozeleno lišće inače spada red vrlo hranjivih sastojaka u ljudskoj ishrani koje ima mnogostruke dobrobiti za naše zdravlje. Osim što čuva zdravlje ljudskoa srca, blitva se brine o nivou šećera u krvi, čuva kosti, brine o sistemu za varenj i probavi... Iako se kelj često smatra kraljem zeleniša, blitva ima podjednako impresivan niz svojih nutritivnih dobrobiti. Pripada porodici Chenopodioideae, u koju spadaju repa i spanać, uzgaja se širom sveta, a poreklom je sa Mediterana i cenjena je zbog svoje sposobnosti da raste na siromašnim zemljištima jer ne traži mnogo vode i svetlosti, piše sajt Eklinika.

Dobar izvor kalcijuma, magnezijuma, bakra, cinka…

Postoje mnoge vrste blitve, od kojih neke imaju šarene stabljike i žilice u nijansi dragulja, što ovo povrće čini posebno prijatnim za oko. Štaviše, njeno lišće i stabljika pružaju obilje vitamina, minerala i moćnih biljnih jedinjenja. Samo 1 šolja (175 grama) obarene blitve sadrži:

  • 35 kalorija
  • Proteini: 3,3 grama
  • Ugljeni hidrati: 7 grama
  • Vlakna: 3,7 grama
  • Vitamin A: 214 odsto referentnog dnevnog unosa (RDI)
  • Vitamin C: 53 procenata
  • Vitamin E: 17 odsto
  • Vitamin K: 716 procenata
  • Kalcijum: 10 odsto
  • Bakar: 14 procenata
  • Magnezijum: 38 odsto
  • Mangan: 29 procenata
  • Gvožđe: 22 odsto
  • Kalijum: 27 procenata
  • Dnevna doza vitamina A, K, C

Kao što vidite, mala porcija barene blitve pokriva našu dnevnu potrebu za vitaminima A i K i gotovo ispunjava dnevni unos vitamina C. Štaviše, blitva je dobar izvor kalcijuma, magnezijuma, bakra, cinka, natrijuma, fosfora i vitamina E. Ova zelena hrana nije prepuna samo hranljivih sastojaka, već je i izuzetno kalorična, što je čini pogodnom za mršavljenje.

(Stil.kurir.rs)

Blitva je prepuna hranljivih sastojaka koji mogu da smanje šećer u krvi, a njena vlakna pomažu u održavanju zdravih nivoa glukoze