obavezno pročitajte

DETOKSIKACIJA JE POTREBA SAVREMENOG ČOVEKA: Prolećno čišćenje organizma je važnije od čišćenja kuće!

Vreme je za buđenje! Nakon zimske hibernacije, priroda pokazuje svoju moć regeneracije. Nošeni tom energijom, mnogi će ovo proleće iskoristiti da porade na svom domu – da ga okreče, detaljno pospreme, ali još važnije od toga, valjalo bi iskoristiti taj prolećni impuls i da sredimo svoje telo, kao dom svoje duše.

Fitnes & Nutricija
Autor:
DETOKSIKACIJA JE POTREBA SAVREMENOG ČOVEKA: Prolećno čišćenje organizma je važnije od čišćenja kuće!
Foto: Shutterstock

Naime, proleće je idealno vreme za detoksikaciju organizma, jer nakon perioda slavlja i slava tokom kojeg se tradicionalno konzumirala teža hrana, ono donosi sveže plodove koji su idealni za to! Pored toga, u ovom godišnjem dobu imamo i više sunca koje je, poznato je, pokretačka energija.

Detoksikacija je potreba savremenog čoveka. Vazduh koji udišemo je zagađen, voda koju pijemo često nije onakva kakva bi trebalo da bude, jer nije živa i sa planina, hrana koju jedemo je puna hemikalija, veštačkih supstanci i toksina, meso je puno hormona stresa. Čovek je dakle uronjen u jedan toksični medijum, a kao posledica toga javljaju se hronični umor i glavobolja, teže se izvlači iz stresa, mentalni procesi su usporeniji, klizi se ka anksioznosti, depresivnosti i bezvoljnosti, dolazi do pada imuniteta, javljaju se alergije, ekcemi, celulit, povećana telesna težina, zadah iz usta, smetnje sa disajnim organima…”, pojašnjava mr sc. med. Dragan Ivanov, internista i nutricionista.

Nakon tako teške zime, jetra koja je čistač našeg organizma nagomilana je toksinima. Slikovito – usisivačima čistimo stan, ali jednog trenutka moramo očistiti kesu iz usisivača. To se radi upravo procesom detoksikacije, pojašnjava dr Ivanov. „Najbolji put za detoksikaciju je prirodni put. To znači da treba izbaciti hranu koja sadrži toksine, odnosno zameniti je onom koja ih ne sadrži i na taj način očistiti želudac i creva, te jetru i krv. Odličan način da očistimo creva jeste i da koristimo medicinsku glinu, zeolit ili medicinski ugalj držeči se tačnih uputstava za upotrebu.”

U suštini, proces detoksikacije namirnicama znači konzumiranje voćnih i povrćnih napitaka.

„Za prepodne preporučujem voćne sokove. U ovom trenutku imamo jabuku, krušku, narandžu, limun, a možemo koristiti i zamrznute višnje, jagode, maline, kupine, borovnice… Ja bih ih pre blendirao nego cedio, jer tim putem ostaju u napitku korisna vlakna… Pre tih smutija, može se popiti limun i grejp sa vodom, što je preporučljivo i u toku dana, pa i uveče kada dođe do pada energije. Za popodne savetujem zelene sokove sa spanaćem, blitvom, celerovom stabljikom, a ukoliko vam se ne dopada takav ukus, možete ga prošarati šargarepom, cveklom, limunom, bananom ili jabukom”, poručuje dr Ivanov.

Takvi napici puni su vitamina i minerala, enzima koji pokreću metaboličke procese i hlorofila sa mnoštvom pozitivnih i preventivnih terapijskih dejstava. Kao takvi, imaju efekat svojevrsne infuzije, te će telu dati dodatnu energiju.

„U ovakvom režimu ishrane mi zapravo svu energiju koju imamo koristimo za rad mozga i mišića. Neće nam energija odlaziti na varenje, najčešće teško varljive hrane. Naime, najviše energije koje ima u telu čovek potroši na varenje hrane! Sokovi maltene odmah iz creva ulaze u krv, što nam na neki način daje ekstra energijju za obavljanje drugih poslova, a u isto vreme radi se čišćenje organizma. Istovremeno, mozak počne da proizvodi veću koncentraciju hormona sreće – serotonina i melatonina, hormona regeneracije i dugovečnosti. Uz to smo i na autofagiji, koja takođe ima svoja pozitivna dejstva”, pojašnjava Dragan Ivanov.

Da bi se telo očistilo, ovakav režim ishrane trebalo bi da traje sedam dana. Za one izdržljivije i upornije, može i dve nedelje, a ko ne izdrži sedam, neka ima u vidu da su tri dana bolja nego nijedan! Oni koji su probali i videli da je to izvodljivo i delotvorno, mogli bi npr. jedan dan u nedelji i ubuduće ostaviti za takav vid čišćenja. Možda ponedeljak, kao dan nakon vikenda tokom kojeg se obično više prepustimo hedonizmu.

Tokom procesa detoksikacije, poželjno je i kretati se, obavljati uobičajene treninge, ali ipak ne treba preterivati u njima. Ovakav vid ishrane preporučuje se svim zdravim odraslim osobama, ali i onima koji boluju od hipertenzije, imaju šećernu bolest, aterosklerozu, povećanu masnoću, probleme sa stomakom i kilažom, dok pothranjenim osobama ovakav vid ishrane ne bi prijao.

Tokom detoksikacije, osim nepoželjnih namirnica, podrazumeva se, trebalo bi se odreći i cigareta i kafe! Ukoliko ste svoj organizam navikli na kofein, pripremite se dakle na glavobolju koja će, barem sudeći po ličnom iskustvu potpisnika ovih redova, proći za dan, dva. A osim nagrade u saznanju koliko možete biti istrajni, u susret letu dobićete i poklon u vidu vitkijeg struka, budući da u zavisnosti od viška sa kojim ulazite u ovaj process, možete izgubiti od 2 do 5 kilograma!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs