Šta je sezonska ishrana?

Pod ovim terminom podrazumeva se konzumiranje hrane koja je “u sezoni” i proizvodena lokalno. Iako termin “lokalno” može imati široko značenje, on generalno podrazumeva da hrana koja se konzumira nije prešla dug put od svog izvora do vašeg stola.

Iako su nam mnoge vrste voća i povrća dostupne tokom cele godine, razmislite odakle ono stiže i koliko je hemijski tretirano. Ukoliko se opredelite za hranu koja je trenutno dostupna u vašoj okolini, odnosno čija je sezona u punom jeku, izbegavate namirnice koje su manjeg kvaliteta. Da, svi bismo želeli da jedemo jagode tokom cele godine ali sve one koje su uzgajane van sezone često su teško hemijski tretirane, rano ubrane i provele su veoma dug period od branja do vašeg tanjira, kako bi sazrele. Od trenutka kada je ubrano, voće i povrće postepeno gube svoju svežinu i hranljivost.

Zašto ponovo pričamo o sezonskoj ishrani?

Odgovor je poprilično jasan: u ljudima se ponovo probudila želja da se povežu sa prirodom i njenim ciklusima. Pored toga, ovaj način ishrane ranije je bio praktično obavezan pošto drugih opcija nije ni bilo. Danas, za razliku od nekada, ipak gajimo više različitih biljaka na jednom području pa se time izbegava nekadašnja monotonija.

Trendovi zdrave ishrane su postali praktično nemogući za prebrojati ali danas govorimo o vrsti ishrane koja nije trend (iako se uklapa u mnoge od njih) već jednostavno: zdrav razum. Da li znate šta je to sezonska ishrana?