Đumbir je tropska biljka i odmah mora da znate da ga nećete moći gajiti napolju, jer naša klima to ne dozvoljava.
Ali uz ove smernice, đumbir možete uspešno gajiti u stakleniku, plasteniku ili na prozorskoj dasci u vašem stanu.
Zašto gajiti đumbir?
Osim što će pozitivno uticati na vaše zdravlje, đumbir je i odličan začin za mnoga jela.
Jedna dobro poznata upotreba đumbira je u kontroli mučnine. Ali đumbir takođe može biti koristan za ublažavanje bolova, stimulisanje cirkulacije, lečenje kašlja i prehlade i u nizu drugih oblasti. Koristi se i interno i lokalno.
Važno je napomenuti da ne možete svaki đumbir da zatrpate u zemlju i čekate da proklija. Imajte na umu da su neki od njih tretirani protiv klijana.
Međutim, ako koren đumbira koji ste kupili razvije klicu, svakako vredi pokušati sa njegovim sađenjem.
Odabir mesta za uzgoj đumbira
Pre nego što posadite svoj đumbir, naravno, moraćete da odlučite gde ćete ga uzgajati. U velikoj meri, najbolja lokacija zavisiće od vaše klimatske zone i uslova u kojima živite.
Prirodno biljka koja se nalazi u vlažnim do vlažnim tropima, gde se nalazi na nadmorskim visinama do 1.900 m, đumbir se najbolje uzgaja tamo gde se dnevne temperature mogu održavati između 20 i 30 stepeni Celzijusa. Na temperaturama nižim od ove, doći će do mirovanja biljke.
Idealan raspon godišnjih padavina za biljke đumbira je između 1.400 i 3.000 mm, iako može da se nosi sa padavinama između 400 mm i 4.000 mm. Ako đumbir uzgajate unutra ili pod zaštitom, očigledno ćete morati da obezbedite mnogo zalivanja kako biljka ne bi uginula.
Đumbir najbolje raste na dobro dreniranom, humusnom, neutralnom do alkalnom zemljištu. U idealnom slučaju, pH zemlje ili medijuma za uzgoj treba da bude između 6-7. Trebalo bi da se sadi na mestu sa punim suncem tokom celog dana. Đumbir ne toleriše senku ili zasenjeno mesto.
Ne morate biti stručnjak za baštovanstvo da biste gajili đumbir - poslušajte ove savete i uspećete