BAŠTOVANSTVO

ĐUMBIR MOŽETE GAJITI U SAKSIJI NA PROZORU: Samo pratite ove korake i imaćete vaš đumbir do kraja leta!

Ne morate biti stručnjak za baštovanstvo da biste gajili đumbir - poslušajte ove savete i uspećete

Bašta
Autor:
ĐUMBIR MOŽETE GAJITI U SAKSIJI NA PROZORU: Samo pratite ove korake i imaćete vaš đumbir do kraja leta!
Foto: Shutterstock

Đumbir je tropska biljka i odmah mora da znate da ga nećete moći gajiti napolju, jer naša klima to ne dozvoljava.

Ali uz ove smernice, đumbir možete uspešno gajiti u stakleniku, plasteniku ili na prozorskoj dasci u vašem stanu.

Zašto gajiti đumbir?

Osim što će pozitivno uticati na vaše zdravlje, đumbir je i odličan začin za mnoga jela.

Jedna dobro poznata upotreba đumbira je u kontroli mučnine. Ali đumbir takođe može biti koristan za ublažavanje bolova, stimulisanje cirkulacije, lečenje kašlja i prehlade i u nizu drugih oblasti. Koristi se i interno i lokalno.

Važno je napomenuti da ne možete svaki đumbir da zatrpate u zemlju i čekate da proklija. Imajte na umu da su neki od njih tretirani protiv klijana.

Međutim, ako koren đumbira koji ste kupili razvije klicu, svakako vredi pokušati sa njegovim sađenjem.

Đumbir
foto: Shutterstock

Odabir mesta za uzgoj đumbira

Pre nego što posadite svoj đumbir, naravno, moraćete da odlučite gde ćete ga uzgajati. U velikoj meri, najbolja lokacija zavisiće od vaše klimatske zone i uslova u kojima živite.

Prirodno biljka koja se nalazi u vlažnim do vlažnim tropima, gde se nalazi na nadmorskim visinama do 1.900 m, đumbir se najbolje uzgaja tamo gde se dnevne temperature mogu održavati između 20 i 30 stepeni Celzijusa. Na temperaturama nižim od ove, doći će do mirovanja biljke.

Idealan raspon godišnjih padavina za biljke đumbira je između 1.400 i 3.000 mm, iako može da se nosi sa padavinama između 400 mm i 4.000 mm. Ako đumbir uzgajate unutra ili pod zaštitom, očigledno ćete morati da obezbedite mnogo zalivanja kako biljka ne bi uginula.

Đumbir najbolje raste na dobro dreniranom, humusnom, neutralnom do alkalnom zemljištu. U idealnom slučaju, pH zemlje ili medijuma za uzgoj treba da bude između 6-7. Trebalo bi da se sadi na mestu sa punim suncem tokom celog dana. Đumbir ne toleriše senku ili zasenjeno mesto.

Sadnja đumbira

Dobro vreme za početak sadnje đumbira u umerenim klimatskim uslovima je kraj zime. Međutim, ako nameravate da svoj đumbir držite u zatvorenom prostoru tokom cele godine, ovaj proces možete pokrenuti bilo kada.

Jednostavno odaberite odgovarajući medij za uzgoj (vlažan i bogat humusom, a koji se slobodno drenira) i posadite svoj đumbir u ovu mešavinu.

Zasadite plitko delove korena biljke sa zelenim pupoljcima rasta koji samo strše iznad površine tla.

Bilo bi dobro da grejete saksiju sa đumbirom od dole. Dobro je da saksiju umotate u stiropor ili ga stavite na toplu peć.

Kada birate saksiju za đumbir, zapamtite da je ovo kultura koju uzgajate prvenstveno zbog korena. Visoke, uske saksije su najbolje jer će omogućiti rast korena.

Briga o vašem đumbiru

Biljke đumbira zahtevaju relativno visoku vlažnost. (Imajte na umu da ove biljke prirodno rastu u tropskim kišnim šumama.) Ovo može biti jedan od glavnih izazova pri uzgoju đumbira u zatvorenom prostoru u umerenoj klimi.

Grejanje u zatvorenom prostoru, posebno centralno grejanje može zaista da isuši vazduh. Stoga će obično biti neophodno, pored zalivanja vašeg đumbira, redovno prskati listove biljaka kako biste povećali nivo vlažnosti oko vaše biljke. Obavezno dobro zalijte, ali nemojte preterano zalivati i uverite se da posude i podloga za uzgoj koji koristite slobodno dreniraju.

Ako je moguće, bilo bi idealno da uzgajate svoj đumbir u okruženju sa većom vlažnošću. Na primer, u vašoj kuhinji blizu kuhinjskog sudopera ili u svetlom, svetlom kupatilu.

Kako vaša biljka đumbira raste, redovno je presađujte. Do sredine leta, ako vaša biljka napreduje, trebalo bi da bude u prilično velikoj saksiji- možda čak i nešto poput kante od 10 litara.

Berba đumbira

Đumbir, kada mu se obezbede odgovarajući sastojci za dobar rast, trebalo bi da bude potpuno zreo i spreman za berbu za otprilike deset meseci.

Ako želite, možete početi da berete đumbir oko četiri meseca nakon sadnje. Možete pažljivo odrezati mali deo biljke i korena, a ostatak ostaviti da raste. Međutim, važno je napomenuti da ovaj zeleni đumbir nema isti ukus kao đumbir koji je potpuno zreo.

Glavno vreme žetve, međutim, dolazi kada biljka bude potpuno zrela. Posle osam do deset meseci, lišće će početi da opada. Nakon što lišće opadne, vreme je za berbu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs