Veoma važno

EVO ZAŠTO SVEŽU PILETINU NIKAD NE SMETE DA OPERETE PRE KUVANJA: Opasnost je ogromna!

Kada pripremate piletinu ili živinsko meso uopšteno, morate biti dodatno oprezniji prilikom ispiranja, odmrzavanja i pripremanja kako ne bi došlo do zaraze ili trovanja

Recepti
11:19h Autor:
EVO ZAŠTO SVEŽU PILETINU NIKAD NE SMETE DA OPERETE PRE KUVANJA: Opasnost je ogromna!
Foto: Shutterstock

U aprilu 2019. godine, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti upozorili su potrošače da ne peru ili ispiraju sirovu piletinu pre kuvanja ili pečenja.

Neki su se složili da nema razloga za ispiranje sirove piletine, dok su drugi tvrdili da je potrebno isprati malo sluzi koja nastaje zbog pakovanja. Ali ispiranje sirove piletine (ili bilo kog mesa) nije samo nepotrebno, već može biti i opasno.

Sirova piletina, kao i sva sirova mesa, mogu da sadrže bakterije, a kada ih ispirate u sudoperi, rizikujete da te bakterije raširite po kuhinji. Bakterije mogu ostati u sudoperi, a voda sa bakterijama iz mesa može da ostane na vašoj odeći, sudovima na kuhinji, podu...Bilo koja od tih površina može biti kontaminirana i izazvati trovanje hranom vas i vaše porodice.

Ako vam smeta sluz koja se nalazi na piletini, obrišite je papirnim kuhinjskim ubrusom, ali je ne ispirajte. Da biste ubili bakterije, najbolje je da piletinu obrađujete na visokim temperaturama.

Načini rukovanja piletinom:

Sveža piletina u frižideru sme da se drži 2 dana, pod uslovom da je dobro upakovana folijom.

U zamrzivaču piletina se drži do 9 meseci, a celo pile može da "stoji" u zamrzivaču i do godinu dana.

Ako odmrzavate piletinu, obavezno je stavite u frižider da se odmrzne. Nikako je nemojte držati na pultu, potapati u vodu ili čekati da se odmrzne na sobnoj temperaturi.

Kad se piletina odmrzava u frižideru, ispod nje stavite kesu ili činiju kako sokovi iz mesa ne bi kanuli na drugu namirnicu.

Neka daska za sečenje mesa uvek bude od plastike, perite je u mašini za suđe na visokim temperaturama ili sa vrućom vodom i deterdžentom.

Sav pribor, kao i pult na kojem ste sekli piletinu, obavezno dobro operite sunđerom sa tečnošću sa suđe, kako biste ubili sve bakterije.

Nakon spremanja piletine, hrana sme da stoji na sobnoj temperaturi samo 2 sata.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs