Najzdravije je jesti sveže pripremljene obroke, ali ponekad ne možemo zbog ubrzanog načina života. Kuvane obroka za sledeći dan ili čak nekoliko idućih dana je realnost, a njihovo podrevanje način života. Ipak, bez obzira na praktičnost postoje neke namirnice koje je najbolje jesti isključivo sveže pripremljene jer podgrevanjem mogu ozbiljno narušiti zdravlje, prenosimo s Gastro.hr.
Pročitaj o kojim se namirnicama radi:
Spanać i šargarepa se zagrijavanjem menjaju
Povrće poput šargarepe i naročito spanaća sadrže nitrate koji sami po sebi nisu štetni, ali ponovnim zagrevanjem se nizom reakcija menjaju u konačni produkt: nitrozamine koji deluju karcinogeno. Slično vredi i za celer, cveklu i repu zbog čega je preporučljivo jela s ovim sastojcima pripremati isključivo sveže u količini dovoljnoj za jedan obrok.
Mališani su naročito osetljivi na ove negativne promene u namirnici zbog čega im nije preporučljivo podgrevati supu ili varivo sa šargarepom. Kad podgrevate supu ili varivo, izvadite povrće i zagrejte samo tečnost.
Pečurke su osetljive namirnica
Pečurke su izuzetno osetljiva namirnica. Proteini sadržani u njima se lako uništavaju, naročito pod uticajem enzima i mikroorganizama. Ukoliko se pečurke dobro ne očiste te nakon termičke obrade vrlo brzo ne stave u frižider, mogu se pokvariti, zbog čega nije preporučljivo njihovo podgrevanje. Ipak, ako pri pripremi jela koristila sveže pečurke koje su dobro očišćene te nakon pripreme stavite ih u frižider na ne više od 24 sata, možeš ih podgrejati na temperaturi od oko 70°C.
Pirinač nosi rizik trovanja
Pirinač često zagrevano. Ali, prema Food Standard Agency to treba da izbegnemo. Problem ne leži toliko u samom zagrevanju već u čuvanju pirinča pre podgrevanja. Sirovi pirinač, naime, može sadržavati spore bakterija koje mogu uzrokovati trovanje hranom. Kada se pirinač skuva određeni broj pora može opstati, pretvoriti se u bakterije i, ukoliko pirinač ostavimo na sobnoj temperaturi, razmnožiće se do te mere da proizvode otrove koje uzrokuju povraćanje i dijareju.
Zbog visokog sadržaja proteina piletinu nije preporučljivo ponovno grejati. Podgrevanje nakon 2-3 dana će uzrokovati promenu strukture proteina što može imati za posledicu probavne tegobe. Isto vredi i za drugo meso, ribu i jela s jajima. Dodatno, jela koja sadrže mleko i mlečne proizvode je najbolje jesti sveže pripremljene.