LEKOVITA SVOJSTVA

Ova voćka obiluje vitaminom C, može da poboljša stanje kože i ojača imunitet: Uvrstite je u ishranu već danas!

Zbog velike količine vitamina i minerala, bilo bi dobro u ishranu uvrstiti mango ove zime

Fitnes & Nutricija
14:29h Autor:
Ova voćka obiluje vitaminom C, može da poboljša stanje kože i ojača imunitet: Uvrstite je u ishranu već danas!
Foto: Shutterstock

Vitamin A je neophodan za zdrav imunološki sistem, a upravo u jednoj šolji manga, nalazi se 10% dnevnih potreba za ovim vitaminom. Pored vitamin A, ovo ukusno voće sadrži i folate, vitamin K, vitamin E, kao i nekoliko B vitamina, koji takođe povoljno deluju na imunitet.

On sadrži i jedinstveni antioksidans koji se zove mangiferin. Neke od studija su pokazale da upravo mangiferin može da zaštiti srčane ćelije.

Mango je vrlo bogat vitaminom C, a smatra se da vitamin C iz 100g manga, zadovoljava 44% dnevnog unosa, dok folati zadovoljavaju 11% dnevnog unosa.

Šta se dešava u telu ako svakog dana jedemo piletinu: 8 prednosti i jedna mana!

Mango
foto: Shutterstock

Mango je veoma bogat i polifenolima, koji se nalaze i u samom plodu, ali i u kori. To su organska jedinjena sa funkcijom antioksidansa u našem telu. Antioksidansi su jako bitni za naše zdravlje, jer štite ćelije od slobodnih radikala.

Zbog niskog kalorijskog udela, mango, je odličan izbor za one koji drže dijetu i pokušavaju da smršaju. Ova voćka sadrži 1,5g vlakana, a 84 procenata manga je voda, pa zato blagotvorno deluje na rad digestivnog trakta.

Sadrži pektin, za koji je studijama dokazano da povoljno utiče na regulisanje holesterola.

Zahvaljujući velikoj količini vitamina A, ukoliko se redovno konzumira, može da poboljša stanje kože. Vitamin A i C, zajedno grade kolagen koji je odgovoran za elastičnost kože.

Pored dvega ovog, mango sadrži i biljne endorfine, supstance koje povoljno utiču na raspoloženje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs