Tri poslastice koje vraćaju u detinjstvo, svaka domaćica znala je da ih spremi, a deca su se otimala oko njih. S razlogom su i danas popularne, a mi vam donosimo starinske recepte za njihovu pripremu.
KOH
Sastojci:
5 jaja
13 kašika šećera
10 kašika griza
1l mleka
2 vanilin šećera
Priprema:
Odvojiti belanca od žumanaca, pa belanca umutiti u čvrst sneg. U belanca dodati 10 kašika šećera, pa mutiti još malo. Zatim dodati žumanca i griz polako mešajući mikserom na najmanjoj brzini. Pleh podmazati i posuti grizom pa sipati masu i peći na 200 stepeni 20 minuta. Koh je pečen kada porumeni i počne da se odvaja ivica od pleha.
Dok se koh peče, skuvati mleko sa 3 kašike šećera i vanilinim šećerom. Ako želite da koh bude sočniji, koristite litar i po mleka i dodajte još 3 kašike šećera.
Pečen koh kutlačom prelivajte toplim mlekom (nikako ne sipajte sve odjednom). Poslužite kada se ohladi i kada upije svo mleko.
ŠNENOKLE
Sastojci:
4 jaja (odvojiti žumanca i belanca)
100 g šećera
oko 2 l mleka
1,5 kašika brašna (ili gustina)
1 kašičica ekstrata vanile
2 kesice vanilin šećera
Priprema:
Mikserom umutiti belanca u čvrstu smesu. U dublju šerpu sipati mleko i dodati ekstrat vanile i ostaviti da provri. Kada mleko provri smanjiti temperaturu, a zatim kašikom vaditi umućena belanca i pažljivo i spuštati u vrelo mleko.
Šnenokle kuvati po 1,5 minut sa svake strane, pa ih izvaditi iz mleka i poredati u činiju.
Krem za šnenokle
Umutiti žumanca i šećer, pa u tu smesu dodati gustin ili brašno i 2 kašike mleka u kojem su se kuvale šnenokle, te sve dobro promešati. Mleko u kojem su se kuvale šnenokle staviti opet da vri, a temperaturu smanjiti. Lagano dodati smesu sa žumancima neprestano mešajući i sve zajedno kuvati do zgušnjavanja.
Kada se smesa zgusne, skinuti je sa ringle i ostaviti da se malo ohladi. Kada preliv bude prohlađen, njime preliti šnenokle. Kolač držati u frižideru.
SUTLIJAŠ
Sastojci:
100 grama pirinča
750 ml mleka
4-5 kašike šećera
Prstohvat soli
Priprema:
Kuvati pirinsč u vodi oko tri minuta, a zatim ga ocediti. U mleko sipati so i staviti na vatru da provri. Dodati pirinač i kuvati na slaboj vatri dok prinač ne upije mleko, ne mešati.
U kuvani pirinač dodati šećer i oprezno promešati kako bi zrna ostala cela.