recept

3 SLATKIŠA KOJA SU SE PRAVILA SAMO U JUGOSLAVIJI: Dok smo ovo jeli, nikad zdraviji nismo bili

Tri poslastice po starnskoj recepturi. Bez njih starije generacije nisu mogle da zamisle trpezu.

Recepti
Autor:
3 SLATKIŠA KOJA SU SE PRAVILA SAMO U JUGOSLAVIJI: Dok smo ovo jeli, nikad zdraviji nismo bili
Tri starinske poslastice, Foto: Bakina kuhinja

Tri poslastice koje vraćaju u detinjstvo, svaka domaćica znala je da ih spremi, a deca su se otimala oko njih. S razlogom su i danas popularne, a mi vam donosimo starinske recepte za njihovu pripremu.

KOH

Koh
foto: Shutterstock

Sastojci:

5 jaja

13 kašika šećera

10 kašika griza

1l mleka

2 vanilin šećera

Priprema:

Odvojiti belanca od žumanaca, pa belanca umutiti u čvrst sneg. U belanca dodati 10 kašika šećera, pa mutiti još malo. Zatim dodati žumanca i griz polako mešajući mikserom na najmanjoj brzini. Pleh podmazati i posuti grizom pa sipati masu i peći na 200 stepeni 20 minuta. Koh je pečen kada porumeni i počne da se odvaja ivica od pleha.

Dok se koh peče, skuvati mleko sa 3 kašike šećera i vanilinim šećerom. Ako želite da koh bude sočniji, koristite litar i po mleka i dodajte još 3 kašike šećera.

Pečen koh kutlačom prelivajte toplim mlekom (nikako ne sipajte sve odjednom). Poslužite kada se ohladi i kada upije svo mleko.

ŠNENOKLE

Šnenokle
foto: Shutterstock

Sastojci:

4 jaja (odvojiti žumanca i belanca)

100 g šećera

oko 2 l mleka

1,5 kašika brašna (ili gustina)

1 kašičica ekstrata vanile

2 kesice vanilin šećera

Priprema:

Mikserom umutiti belanca u čvrstu smesu. U dublju šerpu sipati mleko i dodati ekstrat vanile i ostaviti da provri. Kada mleko provri smanjiti temperaturu, a zatim kašikom vaditi umućena belanca i pažljivo i spuštati u vrelo mleko.

Šnenokle kuvati po 1,5 minut sa svake strane, pa ih izvaditi iz mleka i poredati u činiju.

Krem za šnenokle

Umutiti žumanca i šećer, pa u tu smesu dodati gustin ili brašno i 2 kašike mleka u kojem su se kuvale šnenokle, te sve dobro promešati. Mleko u kojem su se kuvale šnenokle staviti opet da vri, a temperaturu smanjiti. Lagano dodati smesu sa žumancima neprestano mešajući i sve zajedno kuvati do zgušnjavanja.

Kada se smesa zgusne, skinuti je sa ringle i ostaviti da se malo ohladi. Kada preliv bude prohlađen, njime preliti šnenokle. Kolač držati u frižideru.

SUTLIJAŠ

Sutlijaš
foto: Shutterstock

Sastojci:

100 grama pirinča

750 ml mleka

4-5 kašike šećera

Prstohvat soli

Priprema:

Kuvati pirinsč u vodi oko tri minuta, a zatim ga ocediti. U mleko sipati so i staviti na vatru da provri. Dodati pirinač i kuvati na slaboj vatri dok prinač ne upije mleko, ne mešati.

U kuvani pirinač dodati šećer i oprezno promešati kako bi zrna ostala cela.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs