recept

KOLAČ BEZ KOJEG NIJEDNO SLAVLJE U JUGOSLAVIJI NIJE MOGLO DA PROĐE: Obožavaju ga sve generacije, a pravi se nikad lakše

Ima li bolje kombinacije od oraha i čokolade?

Recepti
15:50h Autor:
KOLAČ BEZ KOJEG NIJEDNO SLAVLJE U JUGOSLAVIJI NIJE MOGLO DA PROĐE: Obožavaju ga sve generacije, a pravi se nikad lakše
Brz kolač od čokolade i oraha, Foto: Printscreen Youtube / Otilia Simeriavscreen/youtube/SOS Kuhinja/Kitchen

Kolač sa orasima i čokoladom bio je nezaobilazan na trpezama širom bivše Jugoslavije. Priprema se veoma lako i prilično brzo, tako da je pogodan za sve one koji ne planiraju da puno vremena utroše u kuhinji, a ipak bi da počaste sebe ili drage osobe jednom finom poslasticom.

U nekadašnjoj Jugoslaviji ručak nije mogao da se zamisli bez deserta, a to su uglavnom bili kolači od sastojaka koje su domaćice već imale u kući.

Sastojci:

Za testo:

- 200 g mlevenih oraha

- 3 jajeta

- 80 g šećera

- 250 ml mleka

- 100 ml ulja

- 300 g brašna

- 1 kesica vanilin šećera

- 1 kesica praška za pecivo

Za glazuru:

- 150 g čokolade za kuvanje

- 10 kašika šećera

- 6 kašika vode

Kolač sa čokoladom i orasima
foto: Printscreen/youtube/SOS Kuhinja/Kitchen

Priprema:

Jaja mutite uz postepeno dodavanje šećera, dok ne postanu penasta i bela. Ulijete mleko i ulje sve vreme muteći, a zatim sipajte prašak za pecivo i vanilin šećer.

Dodajte brašno i orahe, pa ručno sve sjedinite da dobijete kompaktnu smesu. Izlijte je na podmazan pleh i pecite u rerni na 180 stepeni oko 35 minuta.

Dok se kolač peče lagano pripremite glazuru. U šerpicu sipajte šećer i vodu, pa zagrevajte na umerenoj vatri dok se šećer ne rastopi. Pre nego što sirup počne da vri sklonite ga sa ringle i ubacite izlomljenu čokoladu. Mešajte dok se skroz ne rastopi. Kada je kolač pečen prelijte ga glazurom i lepo poravnajte, a po želji ga ukrasite sa nekoliko celih oraha.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs