savet

6 PROIZVODA KOJE MORATE ODMAH ISKORISTITI: Rok trajanja nije merodavan - ili ih pojedite ili ih bacite

Pojedina hrana se može jesti i posle roka trajanja, ipak postoje namirnice koje zahtevaju strogo pridržavanja roka trajanja.

Recepti
14:00h Autor:
6 PROIZVODA KOJE MORATE ODMAH ISKORISTITI: Rok trajanja nije merodavan - ili ih pojedite ili ih bacite
Obratite pažnju na rok trajanja namirnica, Foto: Shutterstock

Mnoga hrana se može jesti i nakon što prođu rokovi trajanja budući da ti datumi održavaju kvalitet hrane, a ne njenu sigurnost. Međutim, postoje određene namirnice koje zahtevaju strogo pridržavanje roka trajanja, poput mesa i određenih mlečnih proizvoda.

Frižider, Namirnice, Pokvarene, Smrdi
foto: Shutterstock

Ovu hranu je najbolje baciti odmah nakon što joj je istekao rok trajanja:

Meki sirevi

Traju od jedne do dve nedelje, zavisno o vrsti mekog sira. Treba ih baciti na prvi znak kvarenje. Tvrđi sirevi poput čedera ili gaude imaju duži rok u frižideru jer bakterije i plesni teže prodiru u njih. Ipak, nakon otvaranja, tvrdi i prerađeni sirevi traju oko tri do četiri nedelje.

Mekši sirevi poput rikote, krem sira ili kozijeg sira osetljiviji su na bakterije i treba ih baciti na prvi znak kvarenja ili nakon isteka roka.

Pravilo da što je sir mekši, to je rok tajana kraći, pa je za krem sir rok najviše dve nedelje, a za rikotu nedelju dana.

Sir
foto: Profimedia

Hrana u teglama

Mesec ili godinu, ovisno o hrani, međutim, treba ih baciti ako se javi promena boje ili neobičan miris. Možda se čini da namazi i umaci traju večno, ali to što su u staklenoj posudi u frižideru ne znači da su nedodirljivi bakterijama.

Kada otvorite poklopac, sigurnost hrane je narušena i treba iskoristiti namirnice na vreme.

Namaz, Namaz iz tegle
foto: Profimedia

Sveže meso

Vodite se rokom trajanja. Sa svežim mesom obično imate posla sa rokom, po prodavnicama znači da do tog datuma ga mogu držati u prodaji, a vama govori da ga morate odmah iskoristiti ili zamrznuti.

Sveže meso takođe je kontaminirano salmonelom ili drugim bakterijama. Imajući to na umu, vrlo je važno kuvati meso na odgovarajućoj temperaturi kako bi se bolje odbranili od bakterija.

Meso, Živo meso, Sveže meso, Marinada, Meso u marinadi
foto: Shutterstock

Mleveno meso

Dva dana nakon kupovine, ako nije zamrznuto. Stručnjaci upozoravaju da mleveno meso treba pojesti ili zamrznuti u roku od dva dana od kupovine, bilo da se radi o govedini, svinjetini, piletini ili neke druge vrste.

Budući da je mleveno meso, bakterije koje su bile prisutne na površini mogu se pomešati sa istim, povećavajući rizik od trovanja hranom ili neke druge bolesti.

Mleveno meso
foto: Shutterstock

Suhomesnati proizvodi

Tri do pet dana, šnite šunke ili parizera trajaće samo tri do pet dana, prema rečima stručnjaka, važno je kupovati samo ono što ćete jesti tokom tog perioda, osim ako to ne planirate da zamrznete.

Unapred zapakovano delikatesno meso koje se prodaje u hermetički zatvorenoj ambalaži, traja će dve nedelje za razliku od sveže narezanih varijanti, ali čim se otvori imate isti rok potrošnje kao da ste ga sada isekli.

Ova vrsta hrane je osetljiva na određenu vrstu bakterije zvanu Listeria, koja se može razmnožavati u hladnom okruženju, samo zato što je hladno ne znači da je potpuno zaštićeno.

Nažalost, ne možete videti, pomirisati ili osetiti ukus bakterije od kojih se možete razboleti. Ali ako je ovo meso malo sluzavo ili ispušta neobičan miris, to je dobar znak da ga se treba rešiti.

šunka
foto: Shutterstock

Riba

Ribu možete koristiti jedan do dva dana nakon kupovine. Riba nije ništa manje sklona bakterijama od mesa i treba je konzumirati odmah nakon kupovine. U suprotnom, ako nemate nameru da je koristite odmah, stavite je u zamrzivač, gde može stajati tri meseca i duže.

Hrana, Namirnice, Riba
foto: Shuterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs